Poreklo prezimena, selo Okraštica (Vučitrn)

19. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Okraštica, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na padini Čičavice, u dolini Kragujevačke reke, 4 km zapadno od Vučitrna.

Razbijenog je tipa. Deli se na mahalu Šaljaka (na levoj strani Kragujevačke reke) i mahalu Marinćaka (na desnoj strani reke). Nazivi mahala su po starijim i važnijim rodovima. I kuće u mahalama nisu zbijene već rasturene u grupice po rodovima.

Najstariji arbanaški rod (Marinćak), pri doseljenju (oko 1820), zatekao je selo sa srpskim stanovništvom, samo je bilo malo kuća u njemu. Srbi su docnije prodavali imanja vučitrnskim muslimanima i raseljavali se.

Rodovi:

Marinćak (10 k.), od fisa Mzi. Doseljen oko 1820. iz Sev. Albanije, iz Marine, po čemu mu je došlo i prezime. Pojasevi u 1934. od doseljenja: Asan, Zait, Rama, Bahtijar (80 godina).

Šaljak (6 k.), od fisa Šalje. Iz Boljetina (Kopaonička Šalja) doseljen u Nevoljane za čifčiju, pa odatle u Okrašticu sredinom 19. veka.

Bodrljak (7 k.), od fisa Šalje. Doselio se iz Starog Trga (Kopaonička Šalja) na kupljeno imanje posle Šaljaka.

Karačeli (8 k.), od fisa Druština, starinom je iz Malesije. Živeo je u Čabru (St. Kolašin), odakle se doselio u Karače, a iz Karača preselio u Okrašticu posle Bodrljaka.

Mehol (2 k.), od fisa Gaša. Preseljen od istoimenog roda u Štitarici malo pre dolaska muhadžira.

Azemovit (2 k.), od fisa Beriša. Preseljen iz Slatine (vučitrnske) kad i Meholi.

Meaneli (6 k.), od fisa Klimenata. Doseljeni 1878. kao muhadžiri iz Mehane u Toplici.

Bošnjak (2 k.). Sa Peštera sišao na Kosovo nešto pre dolaska muhadžira. Prvo bio u Doljaku, a posle prešao u Okrašticu za čifćiju u Šerifa Biku iz Vučitrna. Kažu da su i na Pešteru govorili arbanaški. Ubrajaju se u fis Škrelja.

U Okraštici su bile dve srpske kolonističke kuće. Okupator ih je za vreme rata proterao i više se posle rata nisu vratile.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.