Poreklo prezimena, selo Nika (Kačanik)

16. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Nika, opština Kačanik (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na podnožju Šar-planine, u delu doline Lepenca, gde ova reka skreće ka Kačaničkoj klisuri. Leži na desnoj strani doline, na udaljenju oko 1 km od Lepenčevog korita.

Do 1930. selo je bilo zbijenog tipa, a od te godine ima izdvojenu mahalicu srpskih i crnogorskih naseljenika na mestu zvanom Kamenica. I u toj naseljeničkoj mahalici kuće su grupisane.

Preci Arbanasa su pri doseljenju zatekli Srbe u selu, od kojih su neki zaostali i docnije prešli na islam.

Arbanaški rodovi:

Nikaj ( 13 k.), od fisa Krasnića. Doselio se iz Malesije „zbog nekakvog belaja” oko 1770. Pojasevi u 1931: Murat (80 g.), Šaban, Asan, Isljam, Sali.

Duroj (Zk.), od fisa Beriša. Preselili se iz susednog sela Reke početkom 19. veka.

Poislamljeni i poarbanašeni srpski rod se zove – Potur (1 k.). U islam su sredinom 19. veka prešli dva brata, koji su kao muslimani nazvani Misin i Isen. Sadašnji rod potiče od Isena. Pojasevi od poislamljivanja: Isen, Zumber, Redžep, Bajram 20 g. (1931). Kako Arbanasi ovog sela kažu, na prelaz u islam su ta dva brata prisiljena od njihovih predaka.

Kolonisti iz 1931:

Davidovići (1 k.), – Krnjevići (2 k.), – Vukovići (1 k.), – Bratići (1 k.) i – Miljanovići (1 k.) iz okoline Bileće;

Sarić (1 k.) iz okoline Konjica;

Ognjenović (1 k.) iz Pive (Crna Gora);

Vukotić (1 k.) starinom iz Crne Gore, a doseljen iz okoline Kragujevca, gde je živeo oko 30 godina.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.