Порекло презимена, село Муховце (Урошевац)

14. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Муховце, општина Урошевац (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Muhovce

Село је у равници, између железиичке пруге и крака (јаза) Неродимкине бифуркације који тече у Сазлију, односио у Ситницу. Село је управо у непосредној близини тог јаза, на његовој левој страни.

Збијеног је типа. Дели се на три махале које се зову по родовима у њима. На западној је страни махала Пљаковића, у средини махале Асанаовића, а на истоку је махала Саитовића.

Осим две циганске муслиманске куће несталног боравка, у селу су пре првог светског рата живели само Арбанаси. Они кажу да им преци при досељењу нису затекли село.

Родови:

Саитовић (7 к.),

– Асановић (5 к.) и

Пљаковић (3 к.), од фиса Сопа. Сви су досељени једновремено од „скадарске стране”, из Раси Дринит (Дримове Плоче) почетком 19. века. Појасеви за Саитовиће у 1931: Осман 60 г., Бећир, Саит, Мустафа.

Две породице муслиманских Цигана су 1931. живеле као слуге („роктари”) у Арбанаса.

Српски и црногорски насељеници су:

Милићевић (2 к.) и – Дангубић (1 к.). Досељени су 1922. из Херцеговине.

Џомба (1 к.) је такође из Херцеговине, од Билеће, досељен 1919.

Из Срема су, из Купинова: – Јаношевићи (1 к.),

а из Деча: – Љубичићи (1 к.) и – Максимовићи (1 к.).

Баланчевић (1 к.) је из Г. Неродимље.

Из Црне Горе су: – Пешићи (1 к.), од Бјелопавлића и

Перуновић (1 к.) из Дреновштице код Никшића.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.