Poreklo prezimena, selo Muhovce (Uroševac)

14. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Muhovce, opština Uroševac (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Muhovce

Selo je u ravnici, između železiičke pruge i kraka (jaza) Nerodimkine bifurkacije koji teče u Sazliju, odnosio u Sitnicu. Selo je upravo u neposrednoj blizini tog jaza, na njegovoj levoj strani.

Zbijenog je tipa. Deli se na tri mahale koje se zovu po rodovima u njima. Na zapadnoj je strani mahala Pljakovića, u sredini mahale Asanaovića, a na istoku je mahala Saitovića.

Osim dve ciganske muslimanske kuće nestalnog boravka, u selu su pre prvog svetskog rata živeli samo Arbanasi. Oni kažu da im preci pri doseljenju nisu zatekli selo.

Rodovi:

Saitović (7 k.),

– Asanović (5 k.) i

Pljaković (3 k.), od fisa Sopa. Svi su doseljeni jednovremeno od „skadarske strane”, iz Rasi Drinit (Drimove Ploče) početkom 19. veka. Pojasevi za Saitoviće u 1931: Osman 60 g., Bećir, Sait, Mustafa.

Dve porodice muslimanskih Cigana su 1931. živele kao sluge („roktari”) u Arbanasa.

Srpski i crnogorski naseljenici su:

Milićević (2 k.) i – Dangubić (1 k.). Doseljeni su 1922. iz Hercegovine.

Džomba (1 k.) je takođe iz Hercegovine, od Bileće, doseljen 1919.

Iz Srema su, iz Kupinova: – Janoševići (1 k.),

a iz Deča: – Ljubičići (1 k.) i – Maksimovići (1 k.).

Balančević (1 k.) je iz G. Nerodimlje.

Iz Crne Gore su: – Pešići (1 k.), od Bjelopavlića i

Perunović (1 k.) iz Drenovštice kod Nikšića.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.