Порекло презимена, село Мрамор (Приштина) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Мрамор, град Приштина (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Анан Порекло становништва села Мрамор, град Приштина (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Анан Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена, село Мрамор (Приштина)

Порекло презимена, село Мрамор (Приштина)

Порекло становништва села Мрамор, град Приштина (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на планинском земљишту северно од клисуре Грачанке, у сливу Грачанкине притоке Сутеске.

Разбијеног је типа. Дели се у пет махала: Сутеска, Вечеракт, Спаијовит, Баталовит и Рамушовит. Удаљења између махала су 1-2 км. Махале су такође разбијеног типа и само су две групице од по десетак кућа у махали Сутеске збијене.

Арбанаси кажу да су им преци при досељавању затекли напуштено село са скоро обрађиваним њивама.

Родови:

Паловит (10 к.) и – Муслијовит (14 к.) у махали Сутесци,

Баљић или Вечеракт (4 к.), – Алитовит (6 к.) и – Зећировит (8 к.) у махали Вечеракт, на Крвавцу,

Спаијовит (6 к.) и – Ибишовит (4 к.) у махали Спаијовит,

Баталовит (7 к.) и – Рамушевит (28 к.) у истоименим махалама.

Сви су од фиса Гаша и сви настали гранањем од једног досељеног рода. Преци су им се доселили око 1740. из Скадарске Малесије, и то прво у Грачаницу, одакле се због учињеног белаја преселе у Мрамор пошто су у њој живели око 30 година. Грачаница (село) је била пуста при њиховом доселењу, али су Срби из околине држали саборе у манастиру. Они једном на сабору убију неколико Срба и пошто буду осуђени да плате велику оштету, побегну у планину и населе се у Мрамору. У време досељења из Албаније преци су им од оружја још носили сабљу и топуз. Појасеви у 1932. од досељења у Грачаницу: Јаха, Браим, Ћора, Дурмиш, Азем, Шаћир, Сејдија (75 г.).

Род Зећировит и две куће – Баталовита биле су око 1830. прешле у Јабланицу, у село Штулче, одакле су се поново вратили у Мрамор 1878. као мухаџири.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top