Poreklo prezimena, selo Mazgit (Obilić)

13. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Mazgit, opština Obilić (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na valovitom zemljištu, zapadno od puta Priština-Vučitrn, u neposrednoj blizini Muratovog turbeta. Bunari u selu presušuju u leto, te su oko 1925. iskopali jedan bunar ispod sela i leti se njime služi celo selo.

U Selu žive Arbanasi muhadžiri i Srbi kolonisti. Stariji (muhadžirski) deo sela je zbijen, a kolonističke kuće su raštrkane po polju. Selo se na mahale ne deli.

Pri doseljenju muhadžira iz Toplice selo je bilo čiflik sa 5 arbanaških kuća. I muhadžiri su se nastanili kao čifčije, a ranije čifčije se raselili i izumrli.

Gospodara čiflika u ovom selu je bilo nekoliko, a među njima i čuvar turbeta („turbetar”). Stalni je spahija (skupljač desetka) u ovom selu bio čuvar turbeta. Desetak je pripadao turbetu kao zaveštanje, ali ga je, kako kažu muhadžiri, „turbetar jeo”.

Muhadžiri iz 1878. iz topličkih sela:

Kosmać (2 k.) i – Prestreš (1 k.), od fisa Gaša, iz Kosmaća i Prestreša.

Grgur (3 k.) i – Rača (1 k.), od fisa Krasnića, iz Grgura i Rače.

Brezničic (1 k.) i – Bregovin (1 k.), od fisa Tsača, iz Brezničice i Bregovine.

Od kolonista i autokolonista vratili su se samo Uskokovići (1 k.), doseljeni 1921. iz Crne Gore. Ostali se nisu vratili iz Srbije, kuda su otišli za vreme rata, kada ih je okupator proterao. To su:

Bulajići, – Aleksići, – Đurići, – Kontići, – Mirkovići i – Musovići, svi iz Crne Gore. U blizini sela je Muratovo turbe. U posebnoj zgradi za stanovanje živi turski rod Buharali (1 k.), koji je do pre nekoliko godina vršio dužnost čuvara Turbeta („turbedar”). Doseljen je iz Buhare (Ist. Turkestan) preko Male Azije 1845.

Prošlost Muratovog turbeta je data u opštem delu ovog rada, u odeljku o starinama, a poseban moj članak o njemu objavljen je u Glasniku Muzeja Kosova i Metohije, knj. I (Priština, 1956).

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.