Poreklo prezimena, selo Konjuh (Lipljan)

10. septembar 2014.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Konjuh, opština Lipljan (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je u ravnici, s desne strane reke Janjevke, na 2 km severoistočno od Lipljana. Zbijenog je tipa. Na mahale se ne deli.

Selo je postojalo za vreme knjeginje Milice i zvalo se istim imenom.

Obnovljeno je sredinom 18. veka, te će biti da je ono opustelo za turske vladavine, najverovatnije krajem 17. ili u prvoj polovini 18. veka. Od obnavljenja selo je bilo čiflik, isprva nekog Saki-bega iz Prištine, a posle Memet-age Vučitrnskog iz Prištine, u čije je vlasništvo prešao kupovinom. Docnije doseljeni muhadžiri takođe su bili čifčije.

Srpski rodovi:

Karalić (2 k., Sv. Lazar). Doselili se sredinom 18. veka iz pećkog kraja da izbegnu osvetu, jer su ubili nekog Arbanasa. Pri doseljenju nisu zatekli selo; mesto je bilo pod lugom.

Rađevčići (4 k., Sv. Vrača). Doseljeni iz Crne Gore od krvne osvete na tri godine posle Karalića.

Drenićovi (1 k., Sv. Đorđe Alimpije). Preseljeni iz istoimenog roda u Dobrotinu oko 1890. Dalja starina im je u Drenici.

Vesić (1 k., Sv. Jovan Krstitelj). Preseljeni iz Livađa kad i Drenićovi.

Pavićevi (1 k., Vavedenje). Preseljeni iz Lipljana oko 1900. Dalja sgarina kao kod Pavića u Livađu (u Sevcu, Sirinić).

Miletići (3 k., Đurđic). Preseljeni 1909. iz Čaglavice odakle ih „najurio aga”.

Muhadžiri:

Dobratić (1 k.), od fisa Gaša i – Breznic (1 k.), od fisa Sopa, doseljeni 1878. iz Breznice (Prokuplje).

Isenović ( 1 k.), od fisa Tsača. Doseljeni 1878. iz Draguše (Prokuilje).

Brbatovc (4 k.), od fisa Škrelja, 1878. iz Barbatovca (Kuršumlija).

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

_____________

DODATAK: Podaci iz popisa stanovništva KiM iz 1912. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Dragiša Gile Živković.

Izveštaj učitelja Janićija Đurđevića:

U ovom selu bilo je 9 srpskih i 22 albanska domaćinstva, sva muhadžirska od 1878. godine. Iono je obnovljeno sredinom 18. veka. Bilo je opustelo najverovatnije krajem 17. veka ili u prvoj polovini 18. veka. Od obnavljanja bilo je čifluk, isprva nekog Saki-bega iz Prištine, a posle Memet-age vučitrnskog iz Prištine, u čije je vlasništvo prešlo kupovinom.

Godine 1912. sva srpska i albanska domaćinstva bila su potpune čifčije. Srbima su gospodari bili age Vučitrnslije iz Prištine. Čifluke Hadži Amet-age obrađivala su četiri domaćinstva: od 40 dana oranja obrađivao je sa 11 članova Miletić Zaka, od 16 dana sa 5 čeljadi Sima, dok je Mata Simić sa 7 članova radio zemlju od 13 dana oranja, a od 11 dana sa 6 čeljadi Petar Đorđević. Zemlju Nuruša-age Vučitrnli obrađivale su tri čifčije. Čifluk od 32 dana oranja držao je sa 16 članova Trajkio Milkić, 33 dana oranja sa 11 čeljadi Jovan Stanković, a od 15 dana, sa 15 članova Stevan Ristić. Vučitrnli Hadži Bećir-aga imao je dvojicu čifčija: Petra Vasića sa 13 članova, koji je obrađivao zemlju od 35 dana oranja, i Milenka Milevčića sa 15 čeljadi i 30 dana oranja.

Imovno stanje Hadži-Ameta i Nuruš-age bilo je odlično, a Hadži Bećira vrlo dobro. Agama su čifčije davale do 1887. godine peti deo proizvoda i same plaćale porez, a od tada četvrtinu, dok su age plaćale porez.

Od 9 srpskih kuća starinci su bili: Petar Vasić, Trajko Milkić, Jovan Stanković i Stevan ristić. Ostali su bili doseljeni pre 7 godina ispred 1912. godine. Ugovore s agama nisu imali. Svoje kuće i dvorišta imali su svi starosedeoci sem Petra Vasića, koji je živeo u aginoj kući a u svome dvorištu. Od doseljenika dvorište je imao samo Zaka Miletić.

Age su sa čifčijama postupale kao s pravim robljem. Za čifčije je najgore bilo što je morao da kuluči agi. Jer sva tri agalara imali su kuće i zemlju u selu, koju su besplatno obrađivale uglavnom čifčije Srbi. Čifčije Albance age su ređe terale da im rade besplatno. Inače, i oni su davali četvrtinu proizvoda.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Dejan Miletić

    Zahvalnost za izradu podataka.

    S’tim što Vam je neophodna sveopšta društvena pomoć za što potpunije istorijske činjenice,sa notornim dokazima.

    Za ono što posedujemo, rado ćemo Vam dostaviti, sve vezano za Gračanički srez i/Sitnički srez,porodice Miletić.