Poreklo prezimena, selo Janina Voda (Obilić)

9. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Janina Voda, opština Obilić (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Zaselak je na najnižem delu padine Čičavice, na pola kilometra od Sitnice.

Razbijenog je tipa sa po tri kuće na dva mesta. Udaljenje između tih grupica je oko 200 metara. Grupice kuća nemaju svojih imena.

Prostor ovog zaseoka su preci sadašnjeg roda u njemu kupili oko 1860. od nekog Arbanasa Rustema, koji je tu živeo i koji se onda, po toj prodaji, iselio u Drvare. Za turske vladavine se, bar od te kupoprodaje, Janina Voda računala kao zasebno selo, iako je imala samo dve kuće. Pripadala je Vučitrnskom srezu. Po oslobođenju od Turaka prisajedinjena je Gračaničkom srezu ali kao zaselak Crvene Vodice.

U zaseoku živi samo rod Kovačani (6 k., Sv. Vrači). Preseljeni su iz Kovačice u Kopaoničkoj Šalji na kupovicu. Daljom starinom su iz Crne Gore.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.