Poreklo prezimena, selo Gornja Dubnica (Vučitrn)

20. jul 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Gornja Dubnica, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na padini Kopaonika, pod Grdečom (837 m), u gornjem toku Dubničke reke.

Razbijenog je tipa. Mahale su mu (odozgo naniže, niz reku) Redžovita, Musliovita, Asanovita mahala i Muhadžirska mahala. Mahale su takođe razbijene na grupice od po dve do tri kuće.

Na ataru sela jedno se mesto zove Ljugu i Kačanikut (Zbegov do), jedno – Ljugu i Kišes (Crkveni do), a jedno – Vora t’ Škijeve (Slovensko groblje). Arbanasi, međutim, kao da ne znaju jesu li im preci zatekli selo.

Rodovi:

Asanovit (7 k.), od fisa Krasnića. Doseljen oko 1830. iz okoline Đakovice. Prvo su „pali” u G. Stanovce, pa se posle povukli u planinu na sadašnje mesto. Pojasevi su im u 1935. od doseljenja bili: Asan, Azem, Isen, Azem, Ismail(40 godina).

Redžovit (5 k.), od fisa Krasnića. Doseljen iz Malesije kad i Asanovit.

Musliovit (8 k.), od fisa Krasnića, od bratstva Nik Palje. Doseljen iz Malesije kad i Redžovit.

Vlainj (1 k.), od fisa Škrelja. Kao muhadžir iz Vlahinje u Toplici „lutao” po Kosovu i Labu. U G. Dubnici se nastanio oko 1895.

Mernic (3 k.), od fisa Gaša. Muhadžiri iz Mernice u Toplici. I oni „lutali”; u G. Dubnici nastanjeni posle Vlainja.

Igrilt (2 k.), od fisa Škrelja. Muhadžir je iz Igrišta (Leskovac). U G. Dubnici se nastanio oko 1890.

Vrelak (3 k.), od fisa Krasnića. Muhadžir je iz Vrela u Toplici; u G. Dubnici se nastanio 1890.

Dubova (1 k.), od fisa Gaša. Kao muhadžir iz Dubove u Toplici živeo u Globoderici (Obiliću); u G. Dubnici nastanjen 1905.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.