Poreklo prezimena, selo Besinje (Priština, KiM)

14. jun 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Besinje, grad Priština (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na podnožju Golaka, kod izlaska reke Laba iz Tenešdolske Kpisure. Rasturene grupice kuća su u dolinama potoka i na jezerskoj terasi od 600-620 m.

Razbijeno je u nekoliko grupica, od koji najveća ima osam kuća. Grupice kuća nemaju naziva. Udaljenja između njih iznose do pola kilometra.

Južno od sela a na njegovom ataru i Trudne jedno se mesto zove Ljugu i Kišes (Crkveni Do). Na ataru sela ima i starog groblja koje „ne diraju”, iako kao da ne znaju čije je bilo. Zovu ga Vora t’ Pljakes (Babino groblje). Polovinu seoske zemlje su kao svojinu imali Arbanasi roda Dode, a drugu polovinu je držao u svojini rod Ramadana Buljukbaše iz Prištine, na kojoj je držao čifčije. Osim Dode svi su drugi rodovi pre prvog svetskog rata bili čifčije u tih Buljukbašinih.

Arbanaški rodovi:

Doda (10 k.), od fisa Beriša. Doseljeni krajem 18. veka iz Sev. Albanije kad i njihovi istoimeni rođaci u Vrani Dolu. Pojasevi u 1933. od doseljenja: Nezir, Memet, Osman, Sait, Kajtaz {60 godina).

Avdulović (1 k.), od fisa Šalje. Preseljen iz Bajgore sredinom 19. veka.

Blaca (4 k.), od fisa Sopa. Doseljen iz Blaca (Toplica) 1878. kao muhadžir.

Ciganski rod je Marol (3 k.). Smatraju ga za starinački rod. Oko 1870. je sa Pravoslavlja prešao u islam, a po tom mu je starom prezimenu Marić dat turski oblik (Marol: od Mara oglu). Sada se računa u Cigane Aškalije. Ušao je u fis Beriš. Pojasevi su 1948. su mu od poislamljivanja bili: Nikola, Avdija, Šaban (50 godina).

Kolonisti:

Živanović (1 k.). Doseljen 1927. iz Brusa (Kopaonik).

Popović (1 k.). Doseljen 1932. iz Sebimilja (Raška).

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.