Порекло презимена, село Бенчук (Вучитрн, КиМ)

Порекло становништва села Бенчук, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на падини Чичавице, на граници појаса њива и шуме, на надморској висини од 620 до 700 м. Кроз село протичу Крони Кишес (Црквени извор) и Прони Џамијес (Џамијски поток).

Разбијеног је типа. Дели се на махале Хоџовића, Муратовића и Ахматовића. Махале су такође разбијене. Удаљења између махала износе до пола километра.

На Чичавици изнад села има трагова једне цркве коју Арбанаси зову Киша Душанит (Душанова црква). Имала је велике зграде око себе са 70 малих соба. Сада им темељи још стоје, али старији сељаци памте, када су им зидине биле велике до 2 метра. Код ове цркве је нађено и старог новца. При копању у селу пак налазе се трагови и од других грађевина. На једној су откопаној грађевини сељаци нашли 30 кг. олова у плочама. У махали Муратовића откривен је стари водовод са земљаним чунковима.

Средином 18. века или нешто раније Арбанаси нису затекли насеље, али су се на његовим напуштеним њивама, које су почеле обрастати шумом, још познавале међе.

Родови:

Хоџовић (9к.), Ахметовић (11 к.) и Муратовић (11 к.), сви од фиса Краснића. Досељени су из Скадарске Малесије средином 18. века и то прво Хоџовићи, за њима Ахматовићи и најзад Муратовићи. Појасеви за Муратовиће у 1934. од досељења били су: Мифтар, Муса, Јашар, Мусли, Мурат, Бајрам, Мифтар (40 година).

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.