Poreklo prezimena, selo Benčuk (Vučitrn, KiM)

14. jun 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Benčuk, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na padini Čičavice, na granici pojasa njiva i šume, na nadmorskoj visini od 620 do 700 m. Kroz selo protiču Kroni Kišes (Crkveni izvor) i Proni Džamijes (Džamijski potok).

Razbijenog je tipa. Deli se na mahale Hodžovića, Muratovića i Ahmatovića. Mahale su takođe razbijene. Udaljenja između mahala iznose do pola kilometra.

Na Čičavici iznad sela ima tragova jedne crkve koju Arbanasi zovu Kiša Dušanit (Dušanova crkva). Imala je velike zgrade oko sebe sa 70 malih soba. Sada im temelji još stoje, ali stariji seljaci pamte, kada su im zidine bile velike do 2 metra. Kod ove crkve je nađeno i starog novca. Pri kopanju u selu pak nalaze se tragovi i od drugih građevina. Na jednoj su otkopanoj građevini seljaci našli 30 kg. olova u pločama. U mahali Muratovića otkriven je stari vodovod sa zemljanim čunkovima.

Sredinom 18. veka ili nešto ranije Arbanasi nisu zatekli naselje, ali su se na njegovim napuštenim njivama, koje su počele obrastati šumom, još poznavale međe.

Rodovi:

Hodžović (9k.), Ahmetović (11 k.) i Muratović (11 k.), svi od fisa Krasnića. Doseljeni su iz Skadarske Malesije sredinom 18. veka i to prvo Hodžovići, za njima Ahmatovići i najzad Muratovići. Pojasevi za Muratoviće u 1934. od doseljenja bili su: Miftar, Musa, Jašar, Musli, Murat, Bajram, Miftar (40 godina).

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.