Poreklo prezimena Sušić

7. maj 2014.

komentara: 19

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (19)

Odgovorite

19 komentara

  1. darko

    porijeklo prezimena sušić iz gareve kod gacka.

  2. Mladen Gajić

    U knjizi ”Hercegovača prezimena Risto Milićević”, na strani 643 za prezime Sušić se kaže sledeće:

    SUŠIĆ (p, k, m). Sušići (p). U Čvarićima, Borilovićima, Ždrijelovićima, Podvorima i Šćenici (Ljubomir) i u Trebinju. U Ljubomiru su vrlo stara porodica i smatraju se starosjediocima. U Trebinje su došli iz Ljubomira. Slave Aranđelovdan (187:165, 166). Sušića ima u Garevoj, Kazancima i Aftovcu (Gacko). Porijeklom su iz Trnjina u Crnoj Gori. U Garevu su došli iz Kazanaca, a u Avftovac iz Gareve. Slave Jovanjdan (57:197, 198; 157:595). Sušići (k), u Belenićima i Čvaljini (Popovo). U Beleniće su doselili iz Čvaljine. Ranije su se zvali Krstići ili Katići? Neki njihov predak, Marko, bio je previše ”suh”, pa su se po njemu prozvali Sušići (84:156). Sušići (m) su nastanjeni u Mostaru.

  3. Branko Todorović

    Đorđe Janjatović u svojoj knjizi Prezimena Srba u Bosni od Sušića pominje one u Vlaseničkoj, Rogušačkoj i Glavičkoj parohiji. Prvi i drugi slave Krstovdan, a treći Markovdan.

    Sušića je nekad bilo, a verovatno ih i danas ima, u selu Kostajnica (Opština Doboj). Prvi koji se pominju su Đoko Sušić (rođ. 1827) i žena mu Mara Sušić (rođ. 1843). Krsna slava im je Nikoljdan.

    • Željko Sušić

      Pozdrav ja sam iz Doboja, potomak od ĐOKE da li znate jos nesto o njemu jer istražujem
      Ali ne mogu ništa da nađem odakle je došao itd. Ps upravu ste slavimo svetog Nikolu

  4. Dejan

    Interesuje me odakle su poreklom Sušići iz Ostružnice kod Beograda ima ih 2 3 familije sa istim prezimenom ne znam da li su svi isti rod. Moji Sušići su došli negde iz Bosne slave Sv. Ignjata . Znam da ih ima oko Tuzle I Mostara ali da su muslimanska prezimena. Odakel su došli iz Bosne

    • Ostružničanin

      Prema prof. Duhomiru Cvetkoviću koji je uz pomoć ljudi iz Ostružnice sastavio knjigu „Ostružnica“, Sušići iz Ostružnice vode poreklo iz Hercegovine (preciznije Bileća) i slave Svetog Ignjata. Ove informacije mogu sam da potvrdim budući da sam u uskom srodstvu sa Sušićima a i to je ovde opšte poznata stvar. 🙂 Verovatno je bilo više „seoba“ kao što je gore već navedeno. Inače ima dosta toponima koji jako podsećaju na ovo prezime (poput „Sušice“) što je isto jako zanimljivo i moguće da ima neke veze sa nosiocima ovog prezimena (a možda i ne). 🙂

      Pozdrav, svako dobro.

  5. Nebojsa Susic

    Poreklo naseg prezimena je selo Gareva kod Gackog. Hercegovci 🙂

  6. Đorđe Sušić

    Pozdrav svim prezimenjacima! Sušić, Hercegovina. Ali ne znam koje mesto. Krsna slava je Đurđevdan.

  7. Sušić Milan

    Ja slavim Sv. Jovana. Selo Kuzmin. Sremska Mitrovica

  8. Đorđe Sušić

    Ukoliko neko ima informaciju, a da slavi Đurđevdan, molio bih da napiše iz kog mesta u Hercegovini potiče. Pozdrav.

  9. Milivoje Sušić

    Kazanci, opština Nikšić, krsna slava sv. Jovan Krstitelj.

  10. Vojislav Ananić

    SUŠIĆ (p,k,m). Sušići (p). U Čvarićima, Borilovićima, Ždrijelovićima, Podvorima i Šćenici (Ljubomir) i u Trebinju. U Ljubomiru su vrlo stara porodica i smatraju se starosjediocima. U Trebinje su došli iz Ljubomira. Slave Aranđelovdan (187:165,166). Sušića ima u Garevoj, Kazancima i Avtovcu (Gacko). Porijeklom su iz Trnjina u Crnoj Gori. U Garevu su došli iz Kazanaca, a u Avtovac iz Gareve. Slave Jovanjdan (59:197.198:157:595). Sušići (k), u Belenićima i Čvaljini (Popovo). U Beleniće su doselili iz Čvaljine. Ranije su se zvali Krstići ili Katići? Neki njihov predak, Marko, bio je previše “suh”, pa su se po njemu prozvali Sušići (84:156), Sušići (m) su nastanjeni u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.