Порекло презимена Сушић

7. мај 2014.

коментара: 19

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (19)

Одговорите

19 коментара

  1. darko

    porijeklo prezimena sušić iz gareve kod gacka.

  2. Младен Гајић

    У књизи ”Херцеговача презимена Ристо Милићевић”, на страни 643 за презиме Сушић се каже следеће:

    СУШИЋ (п, к, м). Сушићи (п). У Чварићима, Бориловићима, Ждријеловићима, Подворима и Шћеници (Љубомир) и у Требињу. У Љубомиру су врло стара породица и сматрају се старосједиоцима. У Требиње су дошли из Љубомира. Славе Аранђеловдан (187:165, 166). Сушића има у Гаревој, Казанцима и Афтовцу (Гацко). Поријеклом су из Трњина у Црној Гори. У Гареву су дошли из Казанаца, а у Авфтовац из Гареве. Славе Јовањдан (57:197, 198; 157:595). Сушићи (к), у Беленићима и Чваљини (Попово). У Белениће су доселили из Чваљине. Раније су се звали Крстићи или Катићи? Неки њихов предак, Марко, био је превише ”сух”, па су се по њему прозвали Сушићи (84:156). Сушићи (м) су настањени у Мостару.

  3. Бранко Тодоровић

    Ђорђе Јањатовић у својој књизи Презимена Срба у Босни од Сушића помиње оне у Власеничкој, Рогушачкој и Главичкој парохији. Први и други славе Крстовдан, а трећи Марковдан.

    Сушића је некад било, а вероватно их и данас има, у селу Костајница (Општина Добој). Први који се помињу су Ђоко Сушић (рођ. 1827) и жена му Мара Сушић (рођ. 1843). Крсна слава им је Никољдан.

  4. Dejan

    Interesuje me odakle su poreklom Sušići iz Ostružnice kod Beograda ima ih 2 3 familije sa istim prezimenom ne znam da li su svi isti rod. Moji Sušići su došli negde iz Bosne slave Sv. Ignjata . Znam da ih ima oko Tuzle I Mostara ali da su muslimanska prezimena. Odakel su došli iz Bosne

    • Остружничанин

      Према проф. Духомиру Цветковићу који је уз помоћ људи из Остружнице саставио књигу „Остружница“, Сушићи из Остружнице воде порекло из Херцеговине (прецизније Билећа) и славе Светог Игњата. Ове информације могу сам да потврдим будући да сам у уском сродству са Сушићима а и то је овде опште позната ствар. 🙂 Вероватно је било више „сеоба“ као што је горе већ наведено. Иначе има доста топонима који јако подсећају на ово презиме (попут „Сушице“) што је исто јако занимљиво и могуће да има неке везе са носиоцима овог презимена (а можда и не). 🙂

      Поздрав, свако добро.

  5. Nebojsa Susic

    Poreklo naseg prezimena je selo Gareva kod Gackog. Hercegovci 🙂

  6. Đorđe Sušić

    Pozdrav svim prezimenjacima! Sušić, Hercegovina. Ali ne znam koje mesto. Krsna slava je Đurđevdan.

  7. Сушић Милан

    Ја славим Св. Јована. Село Кузмин. Сремска Митровица

  8. Đorđe Sušić

    Ukoliko neko ima informaciju, a da slavi Đurđevdan, molio bih da napiše iz kog mesta u Hercegovini potiče. Pozdrav.

  9. Миливоје Сушић

    Казанци, општина Никшић, крсна слава св. Јован Крститељ.

  10. Војислав Ананић

    СУШИЋ (п,к,м). Сушићи (п). У Чварићима, Бориловићима, Ждријеловићима, Подворима и Шћеници (Љубомир) и у Требињу. У Љубомиру су врло стара породица и сматрају се старосједиоцима. У Требиње су дошли из Љубомира. Славе Аранђеловдан (187:165,166). Сушића има у Гаревој, Казанцима и Автовцу (Гацко). Поријеклом су из Трњина у Црној Гори. У Гареву су дошли из Казанаца, а у Автовац из Гареве. Славе Јовањдан (59:197.198:157:595). Сушићи (к), у Беленићима и Чваљини (Попово). У Белениће су доселили из Чваљине. Раније су се звали Крстићи или Катићи? Неки њихов предак, Марко, био је превише “сух”, па су се по њему прозвали Сушићи (84:156), Сушићи (м) су настањени у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.