Poreklo prezimena, parohija Krmine (Banjaluka)

30. mart 2014.

komentara: 28

Poreklo stanovništva parohije Krmine, grad Banjaluka. Prepis iz crkvene knjige ŠEMATIZAM pravoslavne mitropolije i arhidijeceze dabro-bosanske za godinu 1882. Priredio saradnik portala Poreklo Milorad Bogdanović.

 

Parohija Krmine, protoprezviterat banjalučki

KrmineParoh Stojan Popović. Crkva drvena, hram sv. Nikole. Ima 82 kuće i 781 duša. Rodilo se 1883. godine, muški 15, ženski 17. Umrlo, muški 9, ženski 5. Vjenčano 2.

Svečari slave:

Đurđev dan: Stanetić, Milovanović, Božić, Guskić, Petković, Gašić.

Sv. Nikolu: Blagojević, Kutić, Maličić, Kovačević, Vasilić, Krupljanin, Ignjatić.

Sv. Jovana: Stanetić, Velimir, Rađević, Dobričanin, Miždalović, Čalić.

Sv. arhiđ. Stefana: Gašić, Popović, Kojić, Vidović, Aleksić, Vuković, Tirogić, Milanović, Bošković, Božić, Popadić, Bajić, Branković, Knežević.

Markov dan: Botić.

Sv. Minu, Viktora Vikentija: Brus.

Mitrov dan: Vukmir, Bosančić.

Petrov dan: Nikolići.

Sv. Iliju: Ružić, Vasilić.

Prokopijev dan: Ružić.

Lazarevu subotu: Lukajić.

 

IZVOR: Šematizam mitropolije dabro-bosanske iz 1882. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Milorad Bogdanović.

Komentari (28)

Odgovorite

28 komentara

  1. Nebojsa Radjevic

    Veliki pozdrav svima,ako bi neko mogao da mi pomogne da pronadjem odakle potice prezime Radjevic,trenutno zivee u Banjaluckoj parohiji,selo Krmine.zadnje sto znam je da smo tu od davne1882.Ako neko moze da pomogne bio bih vrlo zahvalan.Slavimo Sv.Jovana Krstitelja

    • Nebojša Novaković

      U osnovi ovog prezimena je starosrpsko ime Rađ/Rađa, u stvari hipokoristik od imena Radislava, ali možda u Radimir, Radivoj. Od ove osnove Rađ, pored prezimena Rađević, natala su i prezimena: Rađ, Rađa, Rađen, Rađenović i dr…

      Na osnovu dostupne literature za sada možemo tvrditi da se prezime Rađević prvi put pominje u okolini Šibenika 1584. godine.

      “Rađevići” je naziv jednog sela kraj Rogatice, a zaseoke istog naziva nalazimo u okolini Srebrenice i Banja Luke.

      Neki autori smatraju da je ovo prezime u uskoj vezi sa Rađevinom (oblast u Srbiji).

      Za krajiške Rađeviće nemamo potvrda da bi mogli imati vezu sa Rađevinom.

      Zanimljivo da u Hercegovini postoji prezime Rađa i Rađen. Takođe, ne treba zaboraviti veliki krajiški rod Rađenovića. Moguće da tu postoji neka veza.

      Rađenovići su se u unačku oblast naselili iz Budelja u Sanici oko 1700. godine, a možda i 1650. Po starešini Radu, Rađenu dobili su prezime Rađenović. Ovo je, doduše, diskutabilno, jer su Rađeni, odnosno Rađenovići (i u obliku Radenovići) postojali i pre tog događaja u Bosni, Lici, Dalmaciji, Hercegovini i Crnoj Gori.

    • Miroja Radjevic

      Pozdrav,poticemo iz Crne gore .Postoji i zaseok Radjevici ili mislim da niko od naseg prezimena ne zivi vise tu.Ja sam iz okoline BL,Gornji Pervan

  2. Nebojsa Radjevic

    Hvala vam puno na ovim informacijama,ako saznate jos nesto obavijestite me,a I Ja cu vas kontaktirati ako bude jos kakvih blizih saznanja.

  3. Dane Lukajić

    U parohiji Krmine obrađena su pored ostalog i prezimena mještana i njihove krsne slave.Dosta je tačnih podataka ali moje prezime je Lukajić a ne kako piše Lukojić io krsna slava je stvarno Vaskrsenje Lazara ili Lazareva subota.

    Hvala uređivaču i administratoru na trudu..

  4. Jovan Kutic

    Ako može molim vas nešto detaljnije o porijeklu prezimena Kutić, unaprijed zahvalan

  5. Dragan

    moje je prezime Brus i slavim Sv.Stevana Decanskog rodjen sam u Krminama i zanima me porijeklo
    mog prezimena

  6. Novica Kutić

    Slavim Stefan Dečanski – Mratindan, i iz Kneževa sam. Interesuje me porijeklo Kutića, odakle su došli i kada. Unaprijed hvala. Pozdrav!

  7. bojana

    Prezime je Colic,a ne Calic kako ovde pise.Hvala

  8. Milovanović

    Ja sam Milovanović i slavim Sv. arhiđ. Stefana i nije tačno da narod iz sela Krmine sa prezimenom Milovanović slavi Đurđev dan koliko ja znam i u Krminama nema prezimena MILANOVIĆ već MILOVANOVIĆ i tu niste napravili vi grešku već grešku pravi narod koji živi u selu i umjesto Milovanović govori Milanović radi lakšeg izgovora.Molim vas ako mi možete nešto više reći o mome prezimenu, mnogo bi mi značila vaša pomoć pri dubljem istraživanju moga porijekla. Hvala vam u svakome slučaju

  9. Dušan

    Bilo je Milanovića u Krminama. Živeli su u Dojićima, a Petko Milanović je moja generacija. Pohađali smo osnovnu školu u Krminama u periodu 1959 – 1963 godine.Ja sam Tiragić Dušan i sada živim u Subotici. Moje prezime je u crkvenim knjigama upisano kao Tirogić, ali tako su nas zvali u Dojićima. Ko radi taj i greši, naravno treba greške ispravljati, a crkva je jedina ustanova kojoj se može pouzdano verovati u proveri našeg sećanja..

  10. Božo Milanović

    Da, slave Milanović i Milovanović su zamenjene. Milanović su bili i odselili se
    Ja sam potomak Milanović iz Kamina!

    • Božo Milanović

      Slava Gašića je sveti Stefan, a Petkovića je sveti Marko.

    • Dusan Milanovic

      Moj pranjed Simo Milanovic rodjen 1872 u Krminama,doselio u selo Popovac slavimo Djurdjevdan.

    • Božo MIlanović

      Ovim putem se izvinjavam i kajem se što napisah da su Slave Milanovićima zamjenjene. To je bilo stanje koje Slave su porodice u Krminama imale davne 1882 godine u doba kada je živio i moj čukunđed Lako i moj pranđed Blagoje sa svojom braćom Vidom (sinovi:Gojko i Ilija, kćerke:Joka udana Vujasin i Cvijeta udana Brus) , Ilijom (sinovi:Stanko i Jovo (bio milicajac)), Đurđem (kćerka Gospava udana u Rađeviće), Jovom. Jovo je ubijen i nije imao potomke kako reče moj otac Bogdan. Isto tako mi reče da su Milanovići posluživali Đurđice i slavili nekada davno svetog Stefana. Vi Milovanovići provjerite svoje prezime i Slave prije nego što se oglasite ovako na internetu. Bilo bi mi drago kada bih saznao iz koje je porodice bila moja čukunbaba i prababa i kako su se zvale. Ako postoji u crkvenim spisima kao i porijeklo Lake Milanovića bio bih veoma zahvalan.

      • Milovanović

        Deda Rade Milovanović, pradeda Kosta, Krmine…Slava Sv. Stefan

      • Rade

        Imam ja Milanoviće na stablu iz Krmina. Božo Milanović oko 1900 godište i njegova djeca. Stana 1931, Neđo, Bogdan. Žena mu se zvala Marija čini mi se djevojačko Botić.

      • Rade

        Ja najstarije od Milanovića imam Jovu, rođen je negdje 1750-ih. Sin mu je Mihajlo oko 1786.

        Naravno imam i većinu ostalih prezimena iz Krmina.