На данашњи дан: Погинуо пилот Зоран Радосављевић

26. март 2014.

коментара: 0

26. марта 1999. – У рејону Мајевице, бранећи српско небо од НАТО агресора, погинуо мајор Зоран Радосављевић,  пилот Ратног ваздухопловства Војске Југославије.

 

Мајор Радосављевић рођен је 1965. године у Приштини, а будући да му је отац био војно лице при ЈНА, па је, због потребе службе, често мењао место становања, Зоран се, заједно са мајком Радојком и сестром Снежаном, често селио. Основну школу “Старина Новак” завршио је у Београду, а Ваздухопловну општу средну војну школу “Маршал Тито” у Мостару. Ваздухопловну војну академију студирао је у Пули и Задру.

По завршеној војној академији каријеру војног пилота започиње у Београду 1986. године као пилот-ловац на авиону МиГ-21. Године 1992. бива унапређен у чин капетана прве класе. Исте године Зоран завршава преобуку на авиону МиГ-29 и постаје један од најмлађих пилота у ескадрили Мигова 29 Југословенског ратног ваздухопловства. Постхумно, на Аеродрому Батајница сваке године додељује се награда која носи његово име најбољем одељењу.

Године 1996. уписао је последипломске студије на Саобраћајном факултету Универзитета у Београду, где је и магистрирао у јуну две године касније. На овом факултету се од 1999. године додељује годишња награда за најбољег студента на Ваздушном саобраћају која носи његово име.

У време почетка НАТО агресије на СРЈ, 24. марта 1999, Зоран је био у својој јединици, 127. ловачкој авијацијској ескадрили “Витезови”, која је била смештена на Војном аеродрому “Батајница”.

Како је његова мајка једном испричала, дан пре погибије однела му је доручак у његов стан на Новом Београду, где је живео са девојком, и молила га да не лети.

– Мама, морам. Шта је човек ако изгуби своју домовину? Ми пилоти морамо да преузмемо први удар на себе и тако спасемо бар неко дете у овој земљи – рекао јој је Зоран.

Следећег дана, 26. марта 1999. године, добровољно се јавио да оде на борбени задатак. Зоранов МиГ-29 оборили су вишеструко јачи агресори у рејону Мајевице, на територији Републике Српске. Његово тело исте вечери пронашли су дечаци надомак Бијељине. Труп авиона био је на ливади, кљун на једној планини, а његово тело са седиштем на другој. Дечаци су узели мердевине и ћебе од једне баке, умотали га и предали војсци Републике Српске. Војници су га пешке преко њива пренели у болницу у Лозници.

Како је за Телеграф испричао његов саборац Драган Илић, мајор Радосављевић био је свестрана личност и волео је све аспекте живота.

Зоран Радосављевић је био пасионирани једриличар и оснивач ЈК Поларис. После његове погибије, у септембру 1999. једриличари из ЈК Поларис и београдског ЈК Ламар започели су са одржавањем меморијалне једриличарске регате која носи име “Зокијева регата”. Првих година регата је одржавана на црногорском приморју, а од 2009. године одржава се у Београду.

 

ИЗВОР: telegraf.rs

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.