Na današnji dan: Poginuo pilot Zoran Radosavljević

26. mart 2014.

komentara: 0

26. marta 1999. – U rejonu Majevice, braneći srpsko nebo od NATO agresora, poginuo major Zoran Radosavljević,  pilot Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije.

 

Major Radosavljević rođen je 1965. godine u Prištini, a budući da mu je otac bio vojno lice pri JNA, pa je, zbog potrebe službe, često menjao mesto stanovanja, Zoran se, zajedno sa majkom Radojkom i sestrom Snežanom, često selio. Osnovnu školu “Starina Novak” završio je u Beogradu, a Vazduhoplovnu opštu srednu vojnu školu “Maršal Tito” u Mostaru. Vazduhoplovnu vojnu akademiju studirao je u Puli i Zadru.

Po završenoj vojnoj akademiji karijeru vojnog pilota započinje u Beogradu 1986. godine kao pilot-lovac na avionu MiG-21. Godine 1992. biva unapređen u čin kapetana prve klase. Iste godine Zoran završava preobuku na avionu MiG-29 i postaje jedan od najmlađih pilota u eskadrili Migova 29 Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva. Posthumno, na Aerodromu Batajnica svake godine dodeljuje se nagrada koja nosi njegovo ime najboljem odeljenju.

Godine 1996. upisao je poslediplomske studije na Saobraćajnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je i magistrirao u junu dve godine kasnije. Na ovom fakultetu se od 1999. godine dodeljuje godišnja nagrada za najboljeg studenta na Vazdušnom saobraćaju koja nosi njegovo ime.

U vreme početka NATO agresije na SRJ, 24. marta 1999, Zoran je bio u svojoj jedinici, 127. lovačkoj avijacijskoj eskadrili “Vitezovi”, koja je bila smeštena na Vojnom aerodromu “Batajnica”.

Kako je njegova majka jednom ispričala, dan pre pogibije odnela mu je doručak u njegov stan na Novom Beogradu, gde je živeo sa devojkom, i molila ga da ne leti.

– Mama, moram. Šta je čovek ako izgubi svoju domovinu? Mi piloti moramo da preuzmemo prvi udar na sebe i tako spasemo bar neko dete u ovoj zemlji – rekao joj je Zoran.

Sledećeg dana, 26. marta 1999. godine, dobrovoljno se javio da ode na borbeni zadatak. Zoranov MiG-29 oborili su višestruko jači agresori u rejonu Majevice, na teritoriji Republike Srpske. Njegovo telo iste večeri pronašli su dečaci nadomak Bijeljine. Trup aviona bio je na livadi, kljun na jednoj planini, a njegovo telo sa sedištem na drugoj. Dečaci su uzeli merdevine i ćebe od jedne bake, umotali ga i predali vojsci Republike Srpske. Vojnici su ga peške preko njiva preneli u bolnicu u Loznici.

Kako je za Telegraf ispričao njegov saborac Dragan Ilić, major Radosavljević bio je svestrana ličnost i voleo je sve aspekte života.

Zoran Radosavljević je bio pasionirani jedriličar i osnivač JK Polaris. Posle njegove pogibije, u septembru 1999. jedriličari iz JK Polaris i beogradskog JK Lamar započeli su sa održavanjem memorijalne jedriličarske regate koja nosi ime “Zokijeva regata”. Prvih godina regata je održavana na crnogorskom primorju, a od 2009. godine održava se u Beogradu.

 

IZVOR: telegraf.rs

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.