Novo: Objavljena knjiga “Seobe kroz užički okrug u 19. veku”

6. mart 2014.

komentara: 1

Seobe, Pera PecinarZa sve istraživače korena srpskog naroda i porodičnih stabala, 30 godina vrednog arhivskog istraživanja, sabrano je u izvanrednu knjigu Pere Pećinara “Seobe kroz užički okrug u 19. veku”.

Po različitim uslovima i zbog različitih okolnosti, veliki broj Srba se iz Bosne prebacio u Srbiju. Pera Pećinar je popisao sve njih, njihovu imovinu i razloge zbog kojih su se raselili.

30 godina rada i truda, bilo je potrebno da bi se napravilo ovakvo delo koje će svima nama skratiti vreme pretrage po arhivima i mnoštvu dokumenata.

U prilogu su postavljeni registri prezimena i geografskih pojmova, da bi svako zainteresovan video da li se pominje baš njegova familija ili njegovo mesto, grad ili selo.

Knjigu možete poručiti na telefon: 064-91-89-936

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Milan Stojić

    Što se mene tiče našao sam tri ključna izvorna podatka za tri familije koje su vezane za moj rodoslov. Uz bitne informacije o porodici dat je u fusnoti i arhivski broj dokumenta i koji arhiv je u pitanju..
    Tako da sam oduševljen.
    1.Stefan Janković doseljen iz Subjela u selo Bošnjanović kod Mionice. Na nekom suđenju izjavio da je sašao zbog gladi, pa se preselio u selo Ćelije kod Lazarevca. Međutim ispostavlja se da je otišao da ne bi platio porez.
    2Jefta Radovanović doseljen i užički kraj oko 1820. Odselio se sa braćom u Ćelije kod Lazarevca. Zatim cela priča sledi o vraćanju jednog brata da proda imanje u starom kraju , kafane……itd…itd.
    3.Stojići iz Kruščice kod Arilja….
    Ovakve informacije kao na tacni štede mnogo godina arhivskog traganja.