Ново: Објављена књига “Сеобе кроз ужички округ у 19. веку”

6. март 2014.

коментара: 1

Seobe, Pera PecinarЗа све истраживаче корена српског народа и породичних стабала, 30 година вредног архивског истраживања, сабрано је у изванредну књигу Пере Пећинара “Сеобе кроз ужички округ у 19. веку”.

По различитим условима и због различитих околности, велики број Срба се из Босне пребацио у Србију. Пера Пећинар је пописао све њих, њихову имовину и разлоге због којих су се раселили.

30 година рада и труда, било је потребно да би се направило овакво дело које ће свима нама скратити време претраге по архивима и мноштву докумената.

У прилогу су постављени регистри презимена и географских појмова, да би свако заинтересован видео да ли се помиње баш његова фамилија или његово место, град или село.

Књигу можете поручити на телефон: 064-91-89-936

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Милан Стојић

    Што се мене тиче нашао сам три кључна изворна податка за три фамилије које су везане за мој родослов. Уз битне информације о породици дат је у фусноти и архивски број документа и који архив је у питању..
    Тако да сам одушевљен.
    1.Стефан Јанковић досељен из Субјела у село Бошњановић код Мионице. На неком суђењу изјавио да је сашао због глади, па се преселио у село Ћелије код Лазаревца. Међутим испоставља се да је отишао да не би платио порез.
    2Јефта Радовановић досељен и ужички крај око 1820. Одселио се са браћом у Ћелије код Лазаревца. Затим цела прича следи о враћању једног брата да прода имање у старом крају , кафане……итд…итд.
    3.Стојићи из Крушчице код Ариља….
    Овакве информације као на тацни штеде много година архивског трагања.