На данашњи дан: За останак у заједничкој држави са Србијом 1992. гласало 96 одсто Црногораца

1. март 2014.

коментара: 0

1. марта 1992. – На референдуму у Црној Гори, на који је изашло 66,04 одсто бирача, 95,96 одсто гласало је за останак у Југославији. Референдум су бојкотовали Муслимани, Албанци и неке опозиционе партије. Истовремено босански Хрвати и Муслимани изјаснили су се на референдуму за независну Босну и Херцеговину.

Crna Gora - Jezicki sastav po opstinama 2003

Референдум о независности Црне Горе 1992. је био први референдум за црногорску независност. Питање на референдуму 1992. је било: “Да ли сте за то да Црна Гора као суверена република настави живјети у заједничкој држави Југославији потпуно равноправно с другим републикама које то желе?”

Други референдум о независности је одржан 14 година касније, 21. маја 2006. године и на њему се 55,5 % изашлих определило за проглашење независности Црне Горе и она је тако постала самостална држава. Референдунско питање је гласило: „Желите ли да Република Црна Гора буде независна држава са пуним међународно-правним субјективитетом?“. Понуђени одговори су били ДА (пропагирао „Блок за независну Црну Гору“ са лидером Милом Ђукановићем) и НЕ (пропагирао „Блок за очување Државне Заједнице Србије и Црне Горе“ са лидером Предрагом Булатовићем).

Референдум је био споран, јер није било дозвољено држављанима Црне Горе, који су имали пребивалиште у Србији да гласају. С друге стране допуштено је држављанима Црне Горе, који су имали пребивалиште у било којој другој држави да гласају.

 

ИЗВОР: Б92, Википедија

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.