Порекло презимена, село Широка Ријека (Војнић)

16. фебруара 2014.

коментара: 0

Презимена у селу Широка Ријека (општина Војнић – Кордун), према попису становништва СР Хрватске 1948. године:

Широка Ријека

Баић 2 (1)
Басара 14 (3), Јовандан
Вергаш 35 (8), Никољдан
Вучковић 1 –
Дејановић 34 (7), Аранђеловдан
Живковић 30 (7), 2 –, Ђурђевдан
Калац 4 (1), вероватно погрешно уписано презиме Ткалац
Маћешић 12 (2)
Мркшић 8 (1), Никољдан
Паић 15 (3), Никољдан
Пајић 12 (4), 1 –, Никољдан
Петровић 2 (1)
Пеурача 4 (1)
Ткалац 17 (4),
Томашевић 19 (4), Никољдан
Царевић 14 (4)
Шпановић 5 (1), Ђурђевдан

Напомена: 1) Број испред заграде означава колико је било становника села са неким презименом, а број у загради означава у колико домаћинстава су живели. Уколико иза броја стоји знак -, реч је о становницима који нису имали сопствено домаћинство.

 

Знамените личности

Народни херој Душан Вергаш

Рођен је 20. априла 1910. године у Широкој Ријеци код Војнића, у сиромашној сељачкој породици. Основну школу завршио је у Крстињи. До одслужења војног рока и после тога, радио је као дрвосеча на Петровој гори.

У првим данима након проглашења Независне Државе Хрватске 1941, са својим сусељанима се склањао од усташа. Јула 1941, отишао је на Петрову гору и одржао говор пред великим бројем избеглица о потреби оружане борбе свих народа против окупатора и домаћих сарадника. Истог дана, био је изабран за команданта устаничког батаљона. Дана 2. августа, предводио је напад батаљона на усташе и домобране, који су ишли из Велике Кладуше у правцу српских села с циљем да пљачкају и убијају. Душан је убрзо постао командир партизанског одреда „Широка Ријека“.

Октобра 1941, одред је бројчано ојачао и постао Трећа чета Другог кордунашког одреда, а деловао је на подручју Крстиње, Велике Кладуше и Цетинграда. Убрзо после тога, постао је члан Комунистичке партије Југославије. Душанова чета вршила је заседе, изненадне нападе и отимала оружје непријатељу. У борбама код Вељуна и Благаја, борци чете успели су да заплене једанаест пушака и пушкомитраљеза, а у борби код Раковице било је заробљено 45 италијанских војника с оружјем и опремом.

Године 1942, у мартовској усташко-домобранској офанзиви на Петрову гору, Душанова чета је из заседе разбила непријатељску колону и тако допринела спашавању становништва. Маја исте године, 730 партизана и више од 10.000 жена, деце и стараца нашло се у усташко-домобранском обручу на Петровој гори. Душан и његова чета учествовали су у пробоју обруча и, после вишедневних борби, пробили се у смеру села Перна, омогућивши тиме спас великом броју жена и деце.

У јуну, чета је водила више успешних битака против непријатеља у околини Слуња и Огулина. Душан Вергаш је погинуо у борби против усташко-домобранске посаде у селу Тоуњски Тржић, 15. јуна 1942. године.

Касније је Други батаљон Друге бригаде Осме кордунашке ударне дивизије носио име по њему.

Указом Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 20. децембра 1951. године, проглашен је за народног хероја.

 

ПРИРЕДИО: Сарадник портала Порекло Јован Ерор.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.