Začeće svetog Jovana Preteče

18. januar 2014.

komentara: 7

Srpska pravoslavna crkva i vernici 6. oktobra (23. septembra po julijanskom kalendaru) proslavljaju začeće svetog Jovana Preteče. Uredništvo portala Poreklo čestita svima koji slave. 

začeće svetog jovana preteče

Ovoga dana proslavlja se milost, čudo i mudrost Božija; milost prema pobožnim i pravednim roditeljima svetog Jovana, starcu Zahariji i starici Jelisaveti, koji su celog života željeli i od Boga prosili jedno dete; čudo začeća Jovanova u prestarjeloj utrobi Jelisavetinoj; i mudrost u domostrojiteljstvu ljudskoga spasenja. Jer sa Jovanom imađaše Bog naročito velike namere, naime, da on bude prorok i Preteča Hristu Gospodu, Spasitelju sveta.

Preko svojih angela Bog je objavio rođenje Isaka od bezdetne Sare, i Samsona od bezdetnog Manoja i njegove žene, i Jovana Preteče od bezdetnih, Zaharije i Jelisavete. Preko angela svojih Bog je objavljivao rođenje onih, s kojima je imao naročite namere. Kako su se mogla roditi deca od starih roditelja? Ako je ko ljubopitljiv da to zna, neka ne pita o tome ni ljude, jer ljudi to ne znaju, ni prirodne zakone, jer to je iznad prirodnih zakona, nego neka obrati pogled svoj na silu Svemogućega Boga, koji je iz ništa stvorio sav svet, i koji za stvaranje prvoga čoveka, Adama, nije potrebovao nikakve roditelje, ni stare ni mlade. Mesto ljubopitstva odajmo hvalu Bogu, koji nam često javlja moć i milost i mudrost Svoju mimo prirodnih zakona, u koje okovani mi bismo, bez naročitih čudesa Božjih, pali u očajanje i Bogozaborav.

IZVOR: Svetigora

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Zora zivanovic

    Ja slavin slavu 6 oktobra svetog jovana dal ima jos nekoga da slavi a da se preziva zivanovic

  2. Momčilo Cebalović

    Svi Cebalovići koji su poreklom iz plemena Pješivci iz Crne Gore imaju istu slavu – 6.oktobar, začeće Sv. Jovana

  3. Goran Meštrović

    Svi Meštrovići iz Krtola (Boka Kotorska) slave začeće Jovana Krstitelja 6-og oktobra !

  4. Stefan Jovanovic

    Jovanovići poreklom iz Risna (Boko Kotorska) isto slavimo Začeće Svetog Jovana Preteče 6. oktobra. Znamo da porodica Pravica iz mjesta Bijelač u Hercegovini isto slavi ovu slavu i da su nam porodice nekako vezano istorijom.

  5. Dražen Mačić

    Svi Mačići iz Grblja, selo Dub (Boka Kotorska) slave začeće svetog Jovana, 6-tog oktobra. I koliko mi je poznato Živanovići i Andruškovići iz Boljevića (Crmnica) slave istu slavu i potiču od Mačića.

  6. jovan matkovic

    svi matkovici iz malih zalaza (njegusi) slave 6 oktobra, sv jovana