Зачеће светог Јована Претече

18. јануара 2014.

коментара: 6

Српска православна црква и верници 6. октобра (23. септембра по јулијанском календару) прослављају зачеће светог Јована Претече. Уредништво портала Порекло честита свима који славе. 

začeće svetog jovana preteče

Овога дана прославља се милост, чудо и мудрост Божија; милост према побожним и праведним родитељима светог Јована, старцу Захарији и старици Јелисавети, који су целог живота жељели и од Бога просили једно дете; чудо зачећа Јованова у престарјелој утроби Јелисаветиној; и мудрост у домостројитељству људскога спасења. Јер са Јованом имађаше Бог нарочито велике намере, наиме, да он буде пророк и Претеча Христу Господу, Спаситељу света.

Преко својих ангела Бог је објавио рођење Исака од бездетне Саре, и Самсона од бездетног Маноја и његове жене, и Јована Претече од бездетних, Захарије и Јелисавете. Преко ангела својих Бог је објављивао рођење оних, с којима је имао нарочите намере. Како су се могла родити деца од старих родитеља? Ако је ко љубопитљив да то зна, нека не пита о томе ни људе, јер људи то не знају, ни природне законе, јер то је изнад природних закона, него нека обрати поглед свој на силу Свемогућега Бога, који је из ништа створио сав свет, и који за стварање првога човека, Адама, није потребовао никакве родитеље, ни старе ни младе. Место љубопитства одајмо хвалу Богу, који нам често јавља моћ и милост и мудрост Своју мимо природних закона, у које оковани ми бисмо, без нарочитих чудеса Божјих, пали у очајање и Богозаборав.

ИЗВОР: Светигора

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

 1. Zora zivanovic

  Ja slavin slavu 6 oktobra svetog jovana dal ima jos nekoga da slavi a da se preziva zivanovic

 2. Mомчило Цебаловић

  Сви Цебаловићи који су пореклом из племена Пјешивци из Црне Горе имају исту славу – 6.октобар, зачеће Св. Јована

 3. Горан Мештровић

  Сви Мештровићи из Кртола (Бока Которска) славе зачеће Јована Крститеља 6-ог октобра !

 4. Stefan Jovanovic

  Jovanovići poreklom iz Risna (Boko Kotorska) isto slavimo Začeće Svetog Jovana Preteče 6. oktobra. Znamo da porodica Pravica iz mjesta Bijelač u Hercegovini isto slavi ovu slavu i da su nam porodice nekako vezano istorijom.

 5. Дражен Мачић

  Сви Мачићи из Грбља, село Дуб (Бока Которска) славе зачеће светог Јована, 6-тог октобра. И колико ми је познато Живановићи и Андрушковићи из Бољевића (Црмница) славе исту славу и потичу од Мачића.