Sajt za sve Macure

29. decembar 2013.

komentara: 9

Na internet nebu nedavno je zasjao sajt posvećen rodu Macure (www.macure.net), koji obiluje brojnim vrednim podacima za sve one koji nose ovo prezime. Posebna vrednost ovog tehnički veoma doteranog i preglednog sajta je što kao jednu od važnijih tačaka oslonca uzima genetičku genealogiju.

macure.net

Ovaj veoma ambiciozan poduhvat usmeren je ka Macurama sa naših prostora, ali i Macurama u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Ukrajini, Grčkoj, zbog čega je sajt i dvojezičan – na srpskom i engleskom jeziku.

Nema šta – Macure su zadale težak domaći zadatak svima koji nameravaju da se upuste u kreiranje sličnih sajtova.

Obavezno pogledajte!

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. Milorad

    U selu Obrva kod Kraljeva postoje MACURE. Ne znam ništa više o njima. Ako budem imao prilike, jer sam blizu, skrenu ću im pažnju na vaš sajt.
    Poz.

  2. Predrag Končarević Drinko

    Šest kilometara zapadno od Kistanja nalazi se selo Macure. Svi stanovnici prezivaju se Macure ali imaju nadimke, Pejići, Sagrajić (košarkaš branko Macura prešao i katolike), Tumanovi, itd. Vajar Nikola Macura (Novi Sad) izradio je i video zapis o Macurama. Otkud su došli? Po jednima iz Crne Gore, iz sela odakle je i Vladika Amfilohije Radović. Pretpostavka je da je i on proučavao pleme Macure. Spominje se da su u tom kretanju išli preko ostrva u Jadranskom moru. U postojbini su jedno od najstarijh plema, ratnički nastrojeni . Zabeleženo je da su im se ženska čeljad, zbog ratničke naravi muškaraca, udavale u Vasojeviće. Opet po nekim drugim izvorima Macure su poreklom sa grčkih prostora (Mazura). Istovetno prezime postoji i u Japanu. Sajt Macure, otkrio sam ovog trenutka ali ništa dalje ne mogu da otvorim. Koliko je tačno ovo što sam napisao ne znam ali želim da znam zbog rodbinskih veza.
    Hvala,
    Pozdrav.

  3. marko

    Izgleda da su Macure podrijetlom iz južne zakarpatske Poljske.(moguće iz Poljske Dukle) .Vjerojatno su iz Dukle došli u Duklju s bilim Hrvatima. Nažalost te stanovnike su mnogi proglašavali Vlasima iako nisu imali veze sa Vlaškom mješavinom središnjeg balkana koju su kasnije Turci proširili na zapad i sjever. http://www.namespedia.com/details/Macura

    • Aleksandar Marinković

      Vratija se Markan!!!! 🙂
      Moran li te podsićati da ti se dida izjasnija ka Srbin? I papire san ti pokaza…une američke. Eli ti kratka pamet il voliš da te Srbi tovare? A? 😛

  4. marko

    Jes to ti Bačko potomče starih bačija prethodnika Vlaških ovčarskih skupina koji dođoše ođe u Ramljane. Čim uvatim slobodan dan prošetat ću ti po selu. Vidim da si avanciro u povjesničara i genetičara pa bi te zamolio da mi objasniš kako su ti pređi i susidi od Vlaha postali Srbi. Možda ste vi to umislili ka šta je jedna intelektualka iz tvog sela nakon dugogodišnjeg školovanja u Beogradu umislila da je magarac konj.
    Sritan ti meni i veseo bio. Vidim da ste na potalu najčešće Vi koji sumnjate u svoje podrijetlo pa ste najglasniji kao Šešelj i Jerković .Stavide gore u onaj prezimenjak njihova prezimena.ha ha. Ove Srbe iz Srbije baš briga.

    • Aleksandar Marinković

      Markane Srbine, Srbija je uz Tebe!
      Možeš vređati koliko hoćeš, ali tvoj deda je bio SRBIN, postoji dokumentacija, pokazana ti je. Tebi su hrvatstvo izgleda franjevci uterali odnazad…redovno svake nedelje. 😀