Сајт за све Мацуре

29. децембра 2013.

коментара: 9

На интернет небу недавно је засјао сајт посвећен роду Мацуре (www.macure.net), који обилује бројним вредним подацима за све оне који носе ово презиме. Посебна вредност овог технички веома дотераног и прегледног сајта је што као једну од важнијих тачака ослонца узима генетичку генеалогију.

macure.net

Овај веома амбициозан подухват усмерен је ка Мацурама са наших простора, али и Мацурама у Пољској, Чешкој, Словачкој, Украјини, Грчкој, због чега је сајт и двојезичан – на српском и енглеском језику.

Нема шта – Мацуре су задале тежак домаћи задатак свима који намеравају да се упусте у креирање сличних сајтова.

Обавезно погледајте!

Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

 1. Mилорад

  У селу Обрва код Краљева постоје МАЦУРЕ. Не знам ништа више о њима. Ако будем имао прилике, јер сам близу, скрену ћу им пажњу на ваш сајт.
  Поз.

 2. Предраг Кончаревић Дринко

  Шест километара западно од Кистања налази се село Мацуре. Сви становници презивају се Мацуре али имају надимке, Пејићи, Саграјић (кошаркаш бранко Мацура прешао и католике), Туманови, итд. Вајар Никола Мацура (Нови Сад) израдио је и видео запис о Мацурама. Откуд су дошли? По једнима из Црне Горе, из села одакле је и Владика Амфилохије Радовић. Претпоставка је да је и он проучавао племе Мацуре. Спомиње се да су у том кретању ишли преко острва у Јадранском мору. У постојбини су једно од најстаријх плема, ратнички настројени . Забележено је да су им се женска чељад, због ратничке нарави мушкараца, удавале у Васојевиће. Опет по неким другим изворима Мацуре су пореклом са грчких простора (Мазура). Истоветно презиме постоји и у Јапану. Сајт Мацуре, открио сам овог тренутка али ништа даље не могу да отворим. Колико је тачно ово што сам написао не знам али желим да знам због родбинских веза.
  Хвала,
  Поздрав.

 3. marko

  Izgleda da su Macure podrijetlom iz južne zakarpatske Poljske.(moguće iz Poljske Dukle) .Vjerojatno su iz Dukle došli u Duklju s bilim Hrvatima. Nažalost te stanovnike su mnogi proglašavali Vlasima iako nisu imali veze sa Vlaškom mješavinom središnjeg balkana koju su kasnije Turci proširili na zapad i sjever. http://www.namespedia.com/details/Macura

  • Александар Маринковић

   Вратија се Маркан!!!! 🙂
   Моран ли те подсићати да ти се дида изјаснија ка Србин? И папире сан ти показа…уне америчке. Ели ти кратка памет ил волиш да те Срби товаре? А? 😛

 4. marko

  Jes to ti Bačko potomče starih bačija prethodnika Vlaških ovčarskih skupina koji dođoše ođe u Ramljane. Čim uvatim slobodan dan prošetat ću ti po selu. Vidim da si avanciro u povjesničara i genetičara pa bi te zamolio da mi objasniš kako su ti pređi i susidi od Vlaha postali Srbi. Možda ste vi to umislili ka šta je jedna intelektualka iz tvog sela nakon dugogodišnjeg školovanja u Beogradu umislila da je magarac konj.
  Sritan ti meni i veseo bio. Vidim da ste na potalu najčešće Vi koji sumnjate u svoje podrijetlo pa ste najglasniji kao Šešelj i Jerković .Stavide gore u onaj prezimenjak njihova prezimena.ha ha. Ove Srbe iz Srbije baš briga.

  • Александар Маринковић

   Маркане Србине, Србија је уз Тебе!
   Можеш вређати колико хоћеш, али твој деда је био СРБИН, постоји документација, показана ти је. Теби су хрватство изгледа фрањевци утерали одназад…редовно сваке недеље. 😀