Свети Козма и Дамјан – Свети Врачи

14. новембар 2013.

коментара: 37

Српска православна црква и верници 14. новембра (1. новембра по јулијанском календару) славе Свете Козму и Дамјана, који се у народу зову и Свети Врачи. Уредништво портала Порекло жели срећу славу свима који славе ове свеце.

Свети Козма и Дамјан су били врачеви, бесребреници и чудотворци. Браћа родом негде из Азије, од оца незнабожца и мајке хришћанке. Отац је умро још док су били деца, те их је мајка узгојила у хришћанском духу. Од Господа су добили дар за исцељење разних болести, како су то добили бесплатно, бесплатно су и лечили именом Господа Исуса Христа, те су им људи дали име још бесребреници што значи бесплатни лекари.

Бог им је дао заповест која гласи: „Забадава сте добили, забадава и дајте”. Толико су били опрезни у бесплатном лечењу људи, да се Козма једном истински наљутио на Дамјана што је узео три јаја од жене коју су излечили по имену Паладија. Толико се Козма наљутио да је наредио да га после смрти не сахране крај брата Дамјана. Али Дамјан је узео та три јајета не као награду, него због тога што га је Паладија заклела Светом Тројицом. Ипак по смрти њиховој у месту Фереману били су заједно сахрањени. И после смрти су исцеливали, када је једном човеку док је спавао ушла змија кроз уста, човек се патио све док пред сам крај живота не позове Свете Врачеве да га исцеле, те га и исцелише.

Празник Светог Козме и Дамјана – Врачеви, Српска православна црква молитвено слави 14. новембра по новом, а 1. новембра по старом календару.

 

ИЗВОР: Википедија

Коментари (37)

Одговорите

37 коментара

  1. Елена

    Дали некој може да ми даде информации (или по која литература да барам… и каде) кои родови од Метохија ја слават оваа слава. Јас сум од Скопје, Македонија.

    Ова е прилично ретка слава во Македонија. Последна информација што ја имам по книги е дека фамилијата на дедо ми е доселена во село Отља (Отлје, Отље) Кумановско, родот е Ђорђиовци, се водев според книгата -Кумановско-прешевска Црна Гора, Ј. Трифуноски. Старина водат од Метохија и слават Св. Врачи. Доселени се околу 1650 (?) можеби и порано.

    Благодарам многу.

    • Нешке

      Моји ујаци славе Врачеве, из Метохије су, општина Исток, али су дошли из Црне Горе пре око 200 година. Презивали се Портић кад су сишли на Метохијско поље, после мењали презимена.

      Не знам ништа више.

  2. Дарко

    Св.Врачи је врло честа слава на Косову и славе је бројни родови који воде порекло одатле.Мошти Св.Врача су се налазили у манастиру Зочиште пре ових немира тамо.Од тада су у Сопоћанима.Слава моје породице су такође Врачеви а моји воде порекло из Ковачице са Косова.

    • CTEBAH

      Moji vode poreklo sa Kosova i iz Kovacice. I mi slavimo Svete Vrace. Molim te da li znas nesto vise sto bi mogao da napises ovde.

      • Дарко

        Не знам шта те конкретно занима.Ја мислим на Ковачицу петнаестак километара северно од Косовске Митровице недалеко од Старог Трга да не буде забуне.То је била дубровачка колонија где је вађено сребро дуги низ векова.Помињу се породице Радовановића, Вилимоновића и још неких 6-7 њих.Како се ти презиваш?Поз.

        • Milovan

          Darko,

          Zanimljivo mi je da pominjes Vilimonovice od Kovacana jer je ta cinjenica malo poznata. Osim kod Avrama Popovica i neobjavljenoj gradji Radoslava Pavlovica u Etnografskoj zbirci u SANU, tog podatka nema.. Molim te javi mi se da razmenimo informacije.
          Srdacan pozdrav,
          Milovan Filimonovic iz Toplicke Donje Josanice.

      • Miki

        Stevane, od koje si familije i gde su se tvoji preci naselili?

  3. CTEBAH

    Da na to selo mislim. Moji su se iz Kovacice naselili u Toplicu posle Berlinskog Kongresa. Moji su procali da su odatle dosle tri porodice. Stevanovici, Miladinovici i Tanaskovici. Mi smo svi bili rod od starine. Tanaskovici su se naselili u Tocane izmedju Kursumlije i Beloljina. Stevanovici i Miladinovici u Mesevo kod Krusevca. Onda su moji (Stevanovici) presli preko Jastrebca u Toplicu i naselili se u Brezane (Pretrasnja). Bila su dva brata Nikicije (moj cukundeda) i njegov brat Janicije. Obadvojica rodjeni u Kovacici negde oko 1830-te.
    Moji su nekada dok je pradeda bio ziv bili u kontaktu sa druge dve porodoce ali se ta veza posle izgubila.

    Ako mozes javi se direktno na [email protected].

    Kazes da se pominju razne porodice. Da li imas neki izvor. Zanimljivo je da su i tvoji iz Kovacice i da slave Svete Vrace takodje. Moji su slavili i letnje i zimske uvek.

    • ivan

      Moji su iz Kovačice prešli u selo Točane posle Berlinskog kongresa. Po predanju u Kovačicu su se doselili iz Morače u Crnoj Gori. Prezimena su se menjala ali slavu Sv.Kozme i Damjana nismo nikad menjali i uvek se slavila i letnja i zimska.

      • Slobodan

        Пуно поздрава од Слободана из Београда!
        Хоћу да вам кажем да су се и моји преци, тада Милетићи, доселили у Доње Точане из села Ковачице, Бајгора, КиМ, а како сам чуо од предака и како је записано у књизи мога покојног брата Ђурђа Миленковића ,у Ковачицу смо дошли из Горње Мораче Црна Гора ( данашња ) .Славимо Свете Враче!Имам родослов Танасковића. Стеван помиње Јањићија и Никићија. Рођена браћа мога деде Јевтимија су се тако звала.

        • неродимац

          Здраво Слободане из хобија се бавим пореклом становништва са Косова и Метохије, па читајући ово што си написао мождабих некако могао да помогнем, ако можете пошаљите ми родослов који имате на [email protected] па ако нешто могу помоћићу….
          Хвала и пуно поздрава

        • CTEBAH

          Slobodane,

          Javi se. Moje email je gore. Kao sto rekoh moji su rod sa Tanaskovicima iz tocana od starine. Ja nazalost neznam nikoga iz te familije ali bih voleo da vidim sta ti imas. Ja sam cukununuk on Nikicija Stevanovica. Izgleda da se sve poklapa, i prezime za koje mi znamo u Tocanima, i slava a i ti imas informacije koje to potvrdjuju.

          Pozdrav.

  4. Ђујан

    Ми Владушићи славимо св. Козму и Дамјана или св Враче. Пореклом смо из Босанског Грахова (Тромеђа). Неко даље порекло нам је из Лике тј Зрмање. Данас смо већина у Београду…

  5. Suzana Radojkovic

    Moji su takođe is Donjeg Točana, Radojkovići. Ono sto ynam je da su živeli na planini Kovačici iznad Kosovske Mitrovice, bili su grničari i pred turskom osvetom prešli u Toplicu. Slavimo Svete Vrače, ravnopravno i yimske i letnje. Na Kosovo su došli iz Crne Gore. Yanimljivo je ono što je baka pričala, bežeći pred turskom osvetom, Srbi nisu samo menjali prezime već i slavu sem onih koji slave Svetog Jovana i Svete Vrače, tvrdila je da su oni bezmitni-ne praštaju i da se ta slava nije menjala. U selu nas još uvek zovu Kovačani. Postoje dve teorije o crnogorskom poreklu, u Crnoj Gori postoji planina Kovačica-moguće je da smo odatle a druga kaže da su na Cetinju živela dva brata od kojih je jedan slavio Svete Vrače i iselio se na Kosovo. Ineče, pre desetak godina je u Točanu bio čovek koji se bavi geneologijom i detaljno je ispitivao sve starije ljude, jaa nisam bila tamo ali brat je slušao i taj čovek je iskomentarisao da Kovačani potiču od nekog ratobornog plemena. Poydrav točancima

    • Slobodan

      Puno pozdrava od Andjelkovica iz Tocana,Gornja mala.Covek koji se bavio genealogijom je bio moj pokojni brat od strica Djurdje Milenkovic,napisao je knjigu koja se zove ,,Donje Tocane stanovnistvo preci i potomci”.U knjizi imam porodicno stablo Radojkovica i zajedno sa njima i Lukica doseljeni iz sela Kovacica,Ibarski Kolasin, Kopaonicka salja,Bajgora.Ni on sam nije mogao da pronikne u tamu istorije nasih predaka pa navodi samo pretpostavke odakle su nasi preci mogli da se dosele u Kovacicu. S obzirom da je potrebno mnogo detaljnije istrazivanje,vremena i novca sumnjam da cemo otici dalje od uspeha Djurdja Milenkovica.Sudeci da slavimo istu slavu,da su se nasi preci doselili iz istog mesta, verovatno imamo isto poreklo.U Crnoj Gori ne postoji planina Kovacica vec selo Kovacica kod Kolasina, na putu prema Andrijevici.

      Puno Pozdrava od Slobodana iz Beograda

  6. Јоксим

    Није ми познато да постоји “село Ковачица код Колашина, на путу према Андријевици”. У селу Божиће код Андријевице постоји локалитет Ковачица, на којем се налази гробље.
    Слободане, најбоље је да урадите ДНК тест по мушкој линији. Предлажем Сузани, да њен рођак уради ДНК тест, пра(порекла).

  7. Slobodan

    Preciznije za Joksima , po vojnoj topografskoj karti iz 1957 godine , kod Kraljskih bara , na putu Kolasin Andrijevica, postoji selo Kovacica.Ucrtali su petnaestak kuca. Hvala ti sto sto predlazes sta da se uradi po muskoj liniji . Kod sela Bozice postoji ,,lokalitet,, po imenu Kovacice !!

    • Milovan

      Slobodane,
      Ja sam Milovan Filimonović. potomak iseljenih Kovačana u Lešak, a zatim preseljenih u Toplicu posle Berlinskog kongresa.
      Molio bih Vas da mi se javite na privatni mejl ( [email protected] ) ukoliko ste zainteresovani za genetsko testiranje. Do sada imamo testirana tri predstavnika Kovacana, mog oca I mene, i Filipovica iz iz Vaseg sela. Na putu je i treci rezultat iz Brezana kod Blaca.
      Pozdrav,
      Milovan

  8. Novoljanin

    Moji Radovici u Herceg Novom slave Svete Vrace. Kako bih mogao nalakse saznati porijeklo Radovica, tj. odakle smo dosli u HN?

    Ima dosta Radovica u HN iz lokalnog sela Krusevice, ali nam oni nisu rodjaci.

  9. Јоксим

    Јави се Виту Радовићу, он треба да објави књигу о свим Радовићима. Урадите ДНК тест по мушкој линији, тако се најбрже сазна поријекло.

  10. Стевић

    Поздрав свима,

    Имам питање у вези презимена Стевић.
    Моји су из села Данковиће, код Куршумлије, слава Св. Врачи.

    Занима ме да ли неко зна нешто о нашем пореклу. Од старијих људи сам сазнала да смо се доселили из Колашина, али нико не зна да ли је у питању Ибарски Колашин (Косово) или Колашин (Црна Гора). Такође, нико не зна да ми каже које је презиме било провобитно.
    Иначе, тај предак што се доселио је имао двојицу синова Васу и Стеву, па у селу постоје Васићи и Стевићи.
    Јако бих волела да сазнам нешто више.
    Поздрав свима,

    [email protected]
    Хвала унапред