Poreklo prezimena, selo Biličić (Glamoč)

22. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Biličić, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su oko kuća; zatim do ceste i do vode u Podvornicama, na severozapadu u Drljačama i na jugoistoku u Denjkušama. Letnja paša je ispod njiva u Suhopolju. Livade su u planini, na severoistoku u Matracima i Čemernicama, a na jugozapadu u Čatrnji. Seno najviše dovlače kući. Jedan Borčnlo imao je 1918. godine košaru pod Ćirića Vrhom i tamo je izgonio stoku preko zime. Jedne su livade u polju, ispod oranice.

Položaj i tip.

Kuće leže na širokom temenu jedne kose. U selu su četiri bunara; najdublji je 12, a najplići 8 m. Oni malo kada presuše.

Kuća ima:Ivankovića 1, Karimana 1, Memiša 1, Borčila 3, Radovca 1, Vrcelje, Krasića 1, Kozomora 2, Stankovića 1, Lutvica 2, Čolića 1, Radovaca 2, Karimana 1, Stankovića 1, Karimana 1, Poturovića 1, Karimana 1,Bejtegića 1, Nuhića 3, Dedića 1,Đuzela 1 i Hodžića 2. Kuće su razređene; u selu, oko puta, je Veliki Mejdan. Između kuća Borčila i Dedića su njive i to rastojanje iznosi oko 100 m. Između kuća Krasića i Kozomore je put, koji vodi u njive i kojim se goni stoka.

 

Poreklo stanovništva.

Starosedeoci su ove tri muslimanske porodice: Bejtegići, Radovci i Nuhići.

Starosedeoci su pravoslavni Krasići, koji slave Sv. Stevana.

Borčile su poreklom od Drniša i tamo im je kuća bila na cesti. Oko Drniša ima Borčila katolika, s kojima se oni rođakaju.

Kozomore su se doselile iz Halapića početkom 19 veka u kmetstvo; slave Sv. Đorđa.

Stankovića ded živio je u Kovačevcima. Odatle je otišao ,,puncu“ u Hasanbegovce, i zagim prešao ovamo oko 1850. godine. Slavi Sv. Đorđa.

Lutvice su došle iz Doca „iza Austrije” i ovde kupile zemlju.

Poturovići su se doselili iz Mladeškovaca 1878. godine i ovde kupili zemlju.

Đuzel je došao iz Glamoča 1880. godine kao hodža.

Memiš je došao iz Priluke 1880. godine i ovde kupio zemlju.

Karimani su se doselili iz Halapića početkom 20. veka. Kupili su zemlju od Radovaca, koji su se odselili u Tursku.

Hodžići su se doselili iz Kovačevaca početkom 20. veka. Oni su, živeli u Kovačevcima, imali ovde zemlju; na nju su prešli kad su se podelili.

Vrcelja je doselio iz Struinića (u Livanjskom Polju) u kmetstvo početkom 20. veka.

Čolić je došao iz Dragpića oko 1906. grdine. Ovde je kupio zemlju od Radovaca, koji su „otprtljali u Turćiju“.

Ivanković je došao iz Kovačevaca oko 1911. godine i ovde kupio zemlju.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.