Порекло презимена, село Бабића Брдо (Гламоч)

19. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села (Бабића) Брдо, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Њиве су испод кућа у Барњачама и Подворницама. Паша је изнад кућа по кршу, на Дебељаку, Црвењаку, Јазавицама (средњој тераси), Словину и Рбини. Ливаде су у пољу, испод њива, у Бакшионици и Туковима, и у планини изнад паше у Словину и Рбини.

Испод кућа, на ивици терасе, према пољу су четири појате Бабића. Ту стоји пића, сено и слама измешано. Зими се пића носи у избу, у кућу испод собе, и полаже говедима. За коње је изба под хамбаром. Овцама се полаже напољу, у башти.

Положај и тип.

Куће леже на страни. Вода се иоси са бунара Чардака, од куће Диздара у Малкочевцима.

Кућа има: Бабића 4, Пиљака 3 и Ивића 2. Куће Бабића су у групи. Између двеју њихових кућа је „башча” са кромпирима, на дужини око 50 м. Куће Пиљака и Инића су такође у групи. Између групе Бабића и групе Пиљака и Ивића је паша за теоце на дужини око 60 м.

 

Порекло становништва.

Бабићи су се звали Синани и дошли су из Црне Горе „још кад је било Душаново“. Прво су сели у Ваган, испод Шумњака. Кад су Турци ударали, њих је двадесет изгинуло бранећи цркву. Код цркве и сад стоје споменици њихових погинулих предака. Одатле је дошла баба са четири нејака сина у Брдо. Славе Св. Николу.

Ивићи су се доселили из Врбљака (у Ливањоком Пољу) средином 19. века. Славе Св. Јована.

Пиљци су се доселили из Рудина средином 19 века. Славе Св. Ђурђа.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.