Poreklo prezimena, selo Babića Brdo (Glamoč)

19. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela (Babića) Brdo, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su ispod kuća u Barnjačama i Podvornicama. Paša je iznad kuća po kršu, na Debeljaku, Crvenjaku, Jazavicama (srednjoj terasi), Slovinu i Rbini. Livade su u polju, ispod njiva, u Bakšionici i Tukovima, i u planini iznad paše u Slovinu i Rbini.

Ispod kuća, na ivici terase, prema polju su četiri pojate Babića. Tu stoji pića, seno i slama izmešano. Zimi se pića nosi u izbu, u kuću ispod sobe, i polaže govedima. Za konje je izba pod hambarom. Ovcama se polaže napolju, u bašti.

Položaj i tip.

Kuće leže na strani. Voda se iosi sa bunara Čardaka, od kuće Dizdara u Malkočevcima.

Kuća ima:Babića 4, Piljaka 3 i Ivića 2. Kuće Babića su u grupi. Između dveju njihovih kuća je „bašča” sa krompirima, na dužini oko 50 m. Kuće Piljaka i Inića su takođe u grupi. Između grupe Babića i grupe Piljaka i Ivića je paša za teoce na dužini oko 60 m.

 

Poreklo stanovništva.

Babići su se zvali Sinani i došli su iz Crne Gore „još kad je bilo Dušanovo“. Prvo su seli u Vagan, ispod Šumnjaka. Kad su Turci udarali, njih je dvadeset izginulo braneći crkvu. Kod crkve i sad stoje spomenici njihovih poginulih predaka. Odatle je došla baba sa četiri nejaka sina u Brdo. Slave Sv. Nikolu.

Ivići su se doselili iz Vrbljaka (u Livanjokom Polju) sredinom 19. veka. Slave Sv. Jovana.

Piljci su se doselili iz Rudina sredinom 19 veka. Slave Sv. Đurđa.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.