Порекло презимена, село Шемановци (Купрес)

20. септембар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Шемановци (Шеменовци), општина Купрес. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића “Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић. 

 

Привредне и саобраћајне прилике.

Испод кућа, у равни, су само њиве и ливаде. Паша је изнад кућа, у: Витороги, Ћундиним Долинама, Љесковачи, Јасику, Чолиним Подовима итд.; то је крш, по коме је ретка трава на врховима, особито на Витороги, има смрчеве шуме.

Северно од села по планини су растурене неколике стаје; уз њих су њиве и ливаде, и тамо се издиже са стоком. Скоро сваки сељак има на планини нешто њиве и ливаде.

Из села једна стаза води у Виторогу, а друга удолином у Јасик. Оне воде у шуму, куда се иде по дрва и јапију.

Положај и тип.

Куће Крндија и Марића леже ивицом између кршне стране и равни и окренуте су југоистоку. Два низа кућа Кнежића, од којих је у првом шест а у другом двадесет и осам кућа, истог су положаја; само су прве окренуте североистоку, а друге југоисгоку, југу и југозападу; неке кнежићске куће пењу се уз кршну страну, а две леже у једној вртачи.

Вода се доноси у вучијама, на коњима, са врела Јаруге, које је у равки поља, далеко око један час хода.

Мртвица долази у јесен и у пролеће до понора Ивкуше, у сред поља. Кад ту „зајази”, иде на северозапад: прво дође у понор Дијело, затим у понор Врућац и најзад у покор Пеће, код кнежићских кућа. 1896. и 1906. године били су велики поводњи у овом делу поља.

Кућа има: Крндија 6, Марића 11 и Кнежића 34. Куће првих двеју породица и шест кућа Кнежића растављене су од осталих кнежићских кућа, и то растојање износи око 200 м. У обема групама куће су у низу. У другој групи кнежићске су куће једна до друге; јаче су издвојене само оне две, што леже у вртачи.

Порекло становништва.

Кнежићи славе Св. Јована. Они су „од вета“. Прича се да су њихови стари „пасали сабље“ и ишли уз Турке у бој. Кад је био овладао „зулум“ један од њихових предака побегне „у Кавуре”. Доцније се поврати са тапијама у Копчић (Ускопље) и Турци му даду његову земљу. Он је лодигао прво кућу у Долинама, на месту које се сад зове „Римино кућиште”; доцније је сишао у село. Идризбеговићи из Врила отели су им много земље.

Марићи славе Св. Ђорђа. Старо им је презиме Досадовићи. Њихов прадед је дошао из Отковаца (у Гламочу) прво у Рилић, затим у Бајрамовце (где је данас Миралемова кула) и најзад у Шеменовце.

Крндије славе Св. Ђорђа. Дошли су „од потребе” из Вагана (у Гламочу) око 1830. године.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.