Poreklo prezimena, Novo Selo (Kupres)

20. septembar 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Novo Selo, opština Kupres. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića “Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić. 

 

Privredne i saobraćajne prilike.

Iznad kuća Božića i Pribeljaka je krš pod retkom pašom u Mosoru, Vujinoj Strani i Trešnjiku. Ispod kuća Marića, Meseldžija i Mandića su njive, i u njima mestice krševi. Jugozapadno od Petkovića kuća je niska terasa, lo čijem su temenu vrtače sa krompirima i žitom. Ispod Turkovića kuća u vrtačama je kupus.

Pojedini seljaci znaju praviti zgrade od drveta. Zgrade podziđuju kamenom Imoćani; oni prave i peći.

Položaj i tip.

Kuće leže oko ivice između kršne strane na kojoj je retka paša i ravni po kojoj su njive. Kuće Bosnića i Pribeljaka su obodom, ispod odseka niske terase. Dve kuće Turkića su u dubokoj vrtači, ispod Stražbenice; okrenuge su jugu i zaklonjene od bure.

Broj kuća po porodicama je ovaj: Bosnići 7, Pribeljak I, Mandići 4, Marići 4, Meseldžije 3, Mandići 3, Petkovići 4, Kolonje 2, Vidovići 2, Meseldžije 2, Vulete 5, Felaje 2, Vulete 2, Čolići 2, Milišić 1, Turkići 2, Radak 1, Pivači 3, Milišići 2, Kiso 1, Šebezi 2, Milišići 7, Ždere 3 i Zubić 1. Mandići su rastavljeni od Bosnića njivama i ovo rastojanje iznosi oko 100 m; Marići čine jednu grupu; Petkovići su odvojeni njivama od Mandića; Vulete su grupi; kuće Milišića i Turkića rastavljene su vrtačom; i kuće Pivača. i Milišića rastavljene su takođe vrtačama, a između kuća Milišića su njive.

 

Poreklo stanovništva.

Petkovića čukunded došao je krajem 18. veka od Nikšića (u Hercegovini). Najpre su bili na mestu gde su danas Milišići. Neki njihov rođak odselio je oko 1870. god. u Volare (kod Jajca). Slave Ignjatija Bogonosca.

Marići i Čolići došli su početkom 19. veka iz Šemanovaca. Bili su najpre na mestu Bosnića. Oko 1850 god „surgunisali“ su ih zbog hajduka u Zenicu, gde su ostali neko vreme. Jedan od njih je tada i ostao u Mutnici (kod Zenice), a drugi su se povratili. Odavde (tj. iz Novog Sela) jedni su odselili u Bravnice (kod Jajca) oko 1860. god.

Bosnića predak došao je oko 1820. godine „od potrebe“ iz Unca. Slave Sv. Jovana.

Mandića predak došao je oko 1820. godine iz Unca, gde im je bilo „tijesno“. Slave Sv. Nikolu.

Vidovića je staro prezime Aleksići. Ded im je donet u „bešici“ iz Uskoplja oko 1825. godine. Jedan od njih odselio je u Volare (u Pljevi) oko 1878. godine.

Kolonje (stara su prezimena, Travari i Milkovići) poreklom su iz Kotara. Tamo ih je bilo devetorica braće i imali su jednu sestru. Ona se uda i muž joj postane knez, on digne u vojsku osam šuraka. Kad je hteo uzeti i devetog ovaj ubije zeta (kneza) i pobegne u Ubavića Dolinu (u Glamoču). Odatle im je doselio praded oko 1830. god. Slave Sv. Marka.

Pivača je staro prezime Vujakovići. Doselio je njihoz praded oko 1830. god. iz Glamoča. Slave Sv. Jovana.

Predak Radaka doselio je iz Jakira (u Glamoču) oko 1840. god. Slavi Sv. Vasilija.

Meseldžije su došli iz Pribelje oko 1840. god. Slave Sv. Jovana.

Vulete su došle iz Doca (u Glamoču) u Šemanovce oko 1845. godine, i odatle u Novo Selo oko 1870. god. Slave Sv. Đorđa.

Turkići slave Sv. Jovana. Njihov ded je poreklom iz susednih Mrđenovaca. Bio je jedno vreme mlinar u Pruscu; zatim se naselio u Šemanovce, i odatle je prešao u Novo Selo oko 1860. god.

Pribeljaka je staro prezime Šobota. Predak mu je došao kao „najmenik“ iz Pribelje oko 1860. god.

Malo pre Okupacije drselili su se:Velaje iz Doca (u Glamoču), slave Arh. Mihaila; Kiso od Livna. On je bio “fukaran“ i čuvao je najpre seoska goveda. Slavi Sv. Đurđa i Šebezi, Milišići, Ždere i Zubići iz susednih Mrđenovaca. Milišići slave Sv. Nikolu.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Velaja

    Porodica koja se doselila iz Doca kod Glamoča nije Felaja, nego Velaja.
    Molim vas da provjerite i izmijenite.