Порекло презимена, село Пађине (Зворник)

18. септембра 2013.

коментара: 4

Порекло становништва села Пађине, општина Зворник (Република Српска). Према истраживању Салиха Куленовића ”Насеља и поријекло становништва у дијелу зворничког подриња”, спроведеном у периоду 1972-1982. година. Приредио сарадник портала Порекло Младен Гајић.

 

Ово насеље почиње одмах од зворничко-бијељинског пута, а смјештено је између Трновице и Роћевића.

Одакле назив Пађине није нам познато нити се у народу о томе одржала традиција, али је највјероватније да су га становници мигранти из Херцеговине донијели, јер и данас постоји село са оваквим именом у источној Херцеговини.

За вријеме аустроугарске управе, према сјећању старијих казивача, овдје је било око 14 кућа. Према подацима из 1971. године Пађине су имале 477 становника и 106 домаћинстава, а 1981. 538 становника, 134 домаћинства и 139 кућа.

По националности становници овог насеља су Срби.

Како је овдје становништво доста младо, те се није баш најбоље одржала традиција о поријеклу.

Нашим истраживањима утврдили смо да су се Рудановићи (Јовањдан; 1к, 3к, 3к) пред крај турске управе доселили из Чајнича, а да су Перићи (Никољдан; 3к, 3к, 4к) из Херцеговине.

Ђокићи (Јовањдан; 3к, 6к, 13к) су се доселили прије 200 година, али се није одржала традиција одакле су. Са истом родовском славом као код Ђокића су и Станојевићи (Јовањдан; 1к, 2к, 9к). Према старијим казивачима они су старосједиоци а презиме су добили по дједу Станоју; раније су се другачије презивали.

Косовићи (Ђурђевдан) су се пред саму аустроугарску окупацију доселили из Херцеговине; прво су се настанили у засеоку Пецкој (Роћевић), а одатле прешли у заселак Врела, па онда овдје у Пађине.

Васићи (Никољдан; 1к, 3к, 4к) су вјероватно поријеклом из Херцеговине, Остојићи (Аранђеловдан; 3к, 3к, 7к) из Црне Горе, Марковићи (1к, 2к, 6к) су из Србије, Стјепановићи (Марковдан; 3к, 5к, 4к) су из Мајевице, Милошевићи су ближим поријеклом из Козлука, а преселили су се у Пађине у вријеме миграције муслиманског становништва у сјевероисточну Босну, Перићи (Никољдан; 3к, 3к, 6к) су из Трновице; овдје се прије 150 година преселио један члан ове породице и промијенио презиме, док му је други брат, који је такође промијенио презиме остао у Трновици; овај други се презвао у Стевановиће, а раније су се презивали Димитријевићи). Јевтићи (Ђурђевдан; 1 к данас) доселили су из Табанаца прије Првог свјетског рата.

О поријеклу Божића (Никољдан; 2к, 2к, 5к) и Лазаревића, званих Малића (Никољдан; 4к, 4к, 8к) нисмо могли ништа поближе сазнати, изузев што су се ови други почели овако презивати од аустроугарске управе.

У Пађинама је била настањена и породица Бошњаковић која је данас “замрла”. Били су поријеклом од Пиве (Црна Гора), па су се у матици и презивали Пивљани, а кад су дошли овамо (а то је могло бити пред крај турске управе), “предјели су се”, промијенили су презиме у Бошњаковиће.

Пађине имају и своје гробље, а смјештено је на локалитету који се назива Вигњиште.

 

ИЗВОР: Салих Куленовић – Насеља и поријекло становништва у дијелу зворничког подриња. Приредио сарадник портала Порекло Младен Гајић.

____________________________________________________________________________________________________

.

Попис породица у Пађинама данас:

Богдановић (Илиндан)

Божић (Никољдан)

Васић (Никољдан)

Вукајловић (Никољдан)

Вуковић (Јовањдан)

Вукотић (Илиндан)

Ђокић (Јовањдан)

Ђукановић (Никољдан)

Живковић (Илиндан)

Ивановић (Никољдан)

Илић (Никољдан)

Јевтић (Илиндан)

Јекић (Ђурђевдан)

Јовић (Јовањдан)

Лазаревић (Никољдан)

Марковић (Јовањдан)

Милошевић (Ђурђевдан)

Милошевић (Никољдан)

Мршић (Никољдан)

Николић (Ђурђевдан)

Остојић (Никољдан)

Остојић (Аранђеловдан)

Перић (Никољдан)

Радић (Илиндан)

Ристановић (Илиндан)

Рудановић (Никољдан)

Симић (Никољдан)

Спасевски (Никољдан)

Станојевић (Никољдан)

Стевић (Никољдан)

Стевановић (Никољдан)

Стејпановић ”Сарић” (Марковдан)

Тадић (Марковдан)

.

ПРИРЕДИЛИГорана Вуковић, Ратко Вуковић, Дана Милошевић

.

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Da li znate mozda poreklo prezimena Milosevic iz Padjina? Stric mi zivi u Padjinama a moj otac i drugi stic su pre 20 godina dosli u okolinu Smederevse Palanke..

  2. I da li znate mozda imate neku informaciju o imenu i godini rodjenja o nekom nasem predku koji je ziveo na podrucju austrougarske?

  3. Звездан

    На крају претходног текста, у дијелу гдје су наведене фамилије и славе које славе, поткрала се грешка код фамилије Стевић. Наиме, они славе Лазаревдан, а не Никољдан, како је наведено.

  4. Pero Ostojic, Kuzmin, 022/664-701; 069/664-701

    Nema dovoljno podataka o Ivanu Milosevicu i njegovom ocu i stricevima, ali moglo bi biti: Od Milosa je Stevo, od Steve je Tejo (1840-1905), od Teje je Ristan (1871-?), od Ristana je Mladjen, od Mladjena Milos, od Milosa su Žoran, Goran i Vlado. Od Vlade su Ivan, Ivana, Jovan, Bojan. Od Žorana su Nikolina i Danijela, od Gorana su Milica, Milena, Milan ili Mikan. Milosevici su iz Kozluka dosli u Padjine posle 1830. ili 1862. godine, a verovatno su iz istocne Hercegovine, odnosno danasnje Crne Gore, iz Milosevica, sa Pive. Postoji rodoslovno stablo Milosevica od prvobitnog Milosa, koji je verovatno rodjen pre 1800. godine.