Poreklo prezimena, selo Gornji Šepak (Zvornik)

18. septembar 2013.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Gornji Šepak, opština Zvornik (Republika Srpska). Prema istraživanju Saliha Kulenovića ”Naselja i porijeklo stanovništva u dijelu zvorničkog podrinja”, sprovedenom u periodu 1972-1982. godina. Priredio saradnik portala Poreklo Mladen Gajić.

 

Sjeverno od Donjeg Šepka na udaljenosti od oko 2,5 km nalazi se Gornji Šepak na nadmorskoj visini od oko 230 metara.

Prema podacima iz 1971, godine ovo naselje je imalo 1458 stanovnika i 323 domaćinstva, a 1981. godine 1917 stanovnika, 449 domaćinstava i 442 kuće. Prema ovim pokazateljima ovo je drugo naselja po veličini u ispitivanom području.

Prema nacionalnosti stanovnici ovog naselja su Muslimani.

U novije vrijeme veoma je uočljiva pojava izgradnje novih kuća uz zvorničko-bijeljinski put, dakle domaćinstva migriraju iz Gornjeg Šepka. U vrijeme naših istraživanja 1976. godine. ovdje je bilo oko 40 novoizgrađenih kuća, a 1982. godine bilo ih je oko 60. Njihovi vlasnici su uglavnom iz Gornjeg Šepka.

Kod stanovnika još uvijek se za pojedina dijelove naselja održao termin mahala.

U ovom naselju postoje slijedeće mahale: Brđani, Mujići, Visakovići, Hamzići, Menčevići, Derviševići, Avdići, Kadrići, Lončari i Maruni mahala. Centralni dio naselja ne nosi naziv mahala nego centar, a u njemu se nalaze dvije prodavnice, ambulanta i čitaonica. Ovdje se nalazi i džamija koja je sagrađena pred kraj turske uprave, a njen utemeljivač je bila neka žena iz Zvornika.

Kako smo vidjeli mahale nose nazive uglavnom po prezimenima, odn. prema rodovima, izuzev Maruni mahale čije bi izvorno značenja možda moglo tražiti u arapaskoj riječi mahrum.

U Brđanima danas žive slijedeće porodice:Omerovići (12k) za koje se pretpostavlja da su starosjedioci, Gradaščevići (5k) porijeklom su iz Gradačca, Hasanovići (3k) su iz Nikšića, Ramići (4k) su takođe iz Nikšića, Alići (4) su iz Papraće, Mustafići (4), Selimovići (2k), Salihovići (3k), Fejzići (4k), Jahići (1k), Borozanovići (1 k) su prema kazivanju starosjedioci, a prezime su dobili po tome što im je predak bio trubač, Avdići (1 k) su iz Roćevića; ovdje su se doselili prije drugog svjetskog rata, Mehmedovići su iz Drinjače, a ovde su od prije drugog svjetskog rata, Muminovići (1k), Salihovići (1k), Bećirovići (1k) su iz Nikšića, Ibrahimovići (1 k), Čankovići (1) su iz Janje, a ovdje su se doselili prije prvog svjetskog rata, Hasanovići (1k), Hajrići (1k), Ahmetovići (2k) i Adilovići (2k) koji su se u toku Drugog svjetskog rata doselili iz Memića.

U Mujićima žive sljedeće porodice:Mujići (10k), Nurkići (1k) koji su se prije nekoliko godina doselili iz Teočaka, Atići (1 k) i Jatići koji su porijeklom iz Kozluka.

U Visakovićima živeMemići (7k), Ibrahimovići (1k), Bećirovići (5k), Memiđanovići (1 k) koji su se prije od 20 godina doselili iz Sakara (Srbija), Hasanovići (10k), Suljići (5k), Sejdići (5k) su porijeklom iz Nikšića, Tuhčići (2k) su iz Diviča; predak ove porodice prije Drugog svjetskog rata ovdje se oženio i tako ostao, i Salihovići (3k).

U Hamzića mahali najbrojni suHamzići (22k), a osim njih ovdje žive još i Husejnovići (3k) koji su porijeklom iz Roćevića, Mehmedovići (1k) porijeklom iz Vitinice; predak im je ovdje doselio za vrijeme austrougarske okupacije, Slihovići (1k), Omerovići zvane Ćuze (1k), Hajrići (1k), Muminovići (9k) i Smajići (1k).

U Menčevića mahali su nastanjeniJašarevići (7k), Šišići (12k) koji se prema nekim kazivanjima porijeklom iz Prijepolja, Biralići (1k) su iz Teočaka, a ovdje se domaćin ove porodice naselio prije 10-tak godina, Kuljići (1k) su iz Živinica, a ovdje su doselili odmah poslije svršetka Drugog svjetskog rata, Suljići (1 k) su iz Roćevića, i Tahirovići (6k).

U Derviševića mahali su nastanjeniHalilovići (15k) koji su porijeklom iz Roćevića, Bajrići (5k) i Šišići (2k).

U Avdićima živeAvdići (7k) koji su porijeklom iz Nikšića.

U Kadrićima su nastanjene porodice sa istim prezimenom, a porijeklom su iz Nikšića.

U Lončarima su nastanjeniBećirovići (7k), Kadrići (1k), Mehmedovići (1k), Arifovići (4k); porijeklom su iz Nikšića, a prvo su se naselili u Cersku, pa onda ovamo (od ove porodice vode porijeklo Hasići (1 k) i Hadžići (1 k), a prezimena su dobili po imenima svojih djedova, Avdići (6k) su iz Roćevića, Ramići (2k), Grošići (1 k) su iz Bijeljine, Suljići (1 k) i Huremovići (1 k); predak ove porodice se doselio iz Teočaka prije Drugog svjetskog rata.

U Maruni mahali živeRamići, a porijeklom su iz Nikšića.

U centralnom dijelu Gornjeg Šepka su nastanjeniŠabanovići (2k), Muratovići (4k), Omerovići (1k); domaćin ove porodice doselio se iz Vitnice kod Kozluka poslije Drugog svjetskog rata, Mehmedovići (1k), Mujići (1k), Halilovići (1k), Memići (1k), Suljići (2k) i Avdići (2k). Ovi posljednji doselili su se iz Roćevića u toku Drugog svjetskog rata.

 

IZVOR: Salih Kulenović – Naselja i porijeklo stanovništva u dijelu zvorničkog podrinja. Priredio saradnik portala Poreklo Mladen Gajić.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Šarko

    Mlađo, nismo slepi, vidimo ne treba nam toliko linkova, pusti čoveka neka objavljuje podatke poreklo Zvorničana.

    • Mladen Gajić

      Šarko,
      ne mislim da postavljanjem gornjeg linka, nekoga ometam u radu (ne znam šta to tebi smeta, ovo je moj “Modus operandi”)…važno je da zainteresovani imaju direktan uvid u originalni dokumenat, i tu ništa sporno.
      Od ”viška” glava ne boli, usput svi oni koji žele preuzeti originalni tekst, mogu ga na ovoj stranici bez traganja po sajtu, naći.

      U međuvremenu sa Administratorom, našli smo sistem kako da svaki tekst ima povezan link sa ”originalnim izvorom informacija”…što se na kraju gornjeg članka o Šepku može i uočiti.
      To naravno važi i za sve ostale tekstove naselja zvorničkog podrinja.