Порекло презимена, село Доњи Шепак (Зворник)

18. септембар 2013.

коментара: 2

Порекло становништва села Доњи Шепак, општина Зворник (Република Српска). Према истраживању Салиха Куленовића ”Насеља и поријекло становништва у дијелу зворничког подриња”, спроведеном у периоду 1972-1982. година. Приредио сарадник портала Порекло Младен Гајић.

 

Ово насеље налази се источно од Роћевића на удаљености од око километар. Смјештено је с лијеве стране зворничко-бијељинског пута. Према подацима из 1971. године Доњи Шепак је имао укупно 391 становника и 92 домаћинства, а 1981. године 230 становника, 56 домаћинстава и 57 кућа.

По националности становници овог насеља су Срби.

Данас овдје живе слиједеће породице: Ћеранићи (Јовањдан), Ивановићи (Аврамијевдан), Арсеновићи (Јовањдан), Перићи, звани Модраници (Јовањдан), Милановићи, звани Модраници (Јовањдан), Лазаревићи, звани Марићи (Аранђеловдан), Стојановићи, звани Милаковићи (Аранђеловдан и Никољдан), Ранкићи (В. Госпојина), Николићи, звани Тунићи, (Лучиндан), Обрадовићи (Аврамијевдан), Лукићи (Аврамијевдан), Ђокићи (Ђурђевдан) и Јовановићи (Јовањдан).

Ћеранићи (Јовањдан; 9к данас) се према неким казивачима досељени “одозго из ‘Ерцеговине”. Предак ове породице по имену Симо доселио се из околине Гацког, а то је могло бити око 1850. године. Према другим казивањима Ћеранићи су поријеклом из села Соколовића (подручје Сокоца). У вријеме кметских односа били су кметови бегова Градашчевића из Горњег Шепка.

Арсеновићи (Јовањдан; 1к, 2к, 5к) су поријеклом из Трновице, Перићи, звани Модранци су се доселили из Модрана (бијељинско подручје) и то највјероватније пред крај турске власти, јер се одржала традиција да је њихов “шукунђед” убио “Турчина“, па да не би било освете населио овдје. Милановићи, звани Модранци (1к, 2к, 3к) су од Перића, а презиме су добили по претку који се звао Милан.

Јевтићи, звани Јованићи (3к, 3к, 14к) су поријеклом из Горње Пилице из засеока Баре, а овдје су дошли за вријеме турске управе.

Лазаревићи звани Марићи (Аранђеловдан; 4к, 5к, 13к) су се доселили из Србије али нисмо утврдили када је то било.

Милаковићи (Аранђеловдан и Никољдан; 1к, 2к, 7к) су из Доње Пилице. Предак ове породице је за вријеме аустроугарске управе “ушао жени у кућу”.

Ранкићи су поријеклом из Локања, а овдје су још од краја турске управе.

Николићи звани Тунићи (Лучиндан; 1к, 4к, 3к) су поријеклом из засеока Врела, а овдје су још од турске управе.

Обрадовићи (Аврамијевдан; 1 к, 1 к, 2к) су такође досељеници, али се не зна одакле, вјероватно су из Горњег Роћевића јер су у сродству са породицом Лукића (Аврамијевдан; 1к, 1к, 5к) који су поријеклом из поменутог насеља, а овдје су се доселили за вријеме аустроугарске управе.

Ђокићи (Ђурђевдан; 1к, 2к, 4к) су поријеклом из Херцеговине, али се није одржала традиција из којег су мјеста. Према казивањима старијих овдје се доселио неки Спасоје негдје пред крај турске управе или с почетка аустроугарског периода.

О поријеклу Ивановића (Аврамијевдан; 3к, 3к, 11 к) нисмо могли ништа дознати, осим да су се и они однекуд населили. Нисмо утврдили ни одакле је предак породице Јовановић (Јовањдан; 1 к, 1 к, 2к) изузев да је за вријеме аустроугарске управе “био у најму” код Митра Обрадовића који му је дао <кућни плац>, а онда се он оженио и засновао породицу.

Овдје су раније живјели и Митровићи (Стјепањдан), а били су поријеклом из Горње Трнаве. Ова фамилија је “замрла”.

Становници овог насеља сахрањују се у гробљу, а мјесто гдје се оно налази назива се Булешћ.

 

ИЗВОР: Салих Куленовић – Насеља и поријекло становништва у дијелу зворничког подриња. Приредио сарадник портала Порекло Младен Гајић.

____________________________________________________________________________________________________

.

Попис породица у Доњем Шепку данас:

Арсеновић (Јовањдан)

Ђорђић (Аврамијевдан)

Ивановић (Аврамијевдан)

Јевтић (Јовањдан)

Лазаревић (Аранђеловдан)

Лукић (Аврамијевдан)

Мијатовић-Урошевић (св. Аћим и Ана)

Милановић (Ђурђевдан)

Николић (Лучиндан)

Обрадовић (Аврамијевдан)

Перић (Јовањдан)

Радић (Јовањдан)

Секулић (Аврамијевдан)

Ћеранић (Јовањдан)

.

ПРИРЕДИЛИ: Горана Вуковић, Ратко Вуковић и Миле Лазаревић

.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. slavko

    Помаже Бог, што се тиче презимена Лазаревић (Аранђеловдан), морам да додам да по предању старине Милана Лазаревића, они су се на ове просторе доселили из околине Лазаревца (Србија).