Poreklo prezimena, selo Cerovac (Smederevska Palanka)

17. avgust 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Cerovac, opština Smederevska Palanka. Prema istraživanju Borivoja M. Drobnjakovića „Jasenica“ od 1920. do 1922. godine.

 

Topografske prilike.

Selo leži na obema stranama Crkvenskog Potoka i njegovih pritoka Drenovčića i Srpke, koji su se usekli u pinosavsku površ. Prve kuće su bile samo s leve strane Crkvenskog Potoka, od Velikog Bunara do današnje mehane, docnije su postali i drugi krajevi na levoj strani ovoga potoka i na današnjim položajima. Nekoliko kuća ima i pored druma za Palanku, a pre 10—15 g. spustilo se nekoliko kuća Petkovića u aluvijalnu ravan Jasenice, na svoja trla u „Bare“.

Selo se mahom služi vodom sa izvora: Velikog Bunara, Mandinog Bunara, Milinog Bunara, Vukosavljevića Bunara; u upotrebi su i jermovi.

Opština ima 33 hektara pod mladom gorom (cer, granica) u „Brdu“ na desnoj strani Jasenice, zatim ima i dna lanca ziratne zemlje u „Žedljaku“ i nju daje pod zakup.

Selo je razbijenog tipa, šumadijske vrste, i podeljeno je na krajeve: Lipovac (Zmajenac), Srpsku, Boljevac, Debljak i Brkića Kraj.

 

Poreklo porodica i starine.

U selu su ove porodice:

Đilasović (Bećići, Maksimovići, Radovanovići, Perišići, Lukići, Brkići, Blagojevići, Savići, Milanovići) 64 k. Slava: sv. Đorđe. Stara porodica; njihov čukundeda došao pre Ustanka od Sjenice. Čukunded Đilas imao sedam sinova. Đilasovići u Blaznavi su im familija.

U ovu porodicu su dovedeni Milići 10 k. Došli iz Krčmara (lepenički) od familije Perviza (v. Lepenica, st. 222).

Uroševići(Petrovići) 17 k. Slava: sv. Nikola. Doselio se praded Uroš iz Drugovca (smederevski).

Marinkovići(Kočići, Kojadinovići, Stankovići, Radojkovići, Jankovići) 35 k. Slava: sv. Klimentije. Doselili se iz Crne Gore u isto vreme kada i Kuzmići u Mramorac.

Petkovići (Jovanovići, Mihajlovići) 20 k. Slava: sv. Pantelija. Doselio se deda čoveku od 60 g. iz Tulova (leskovački, vranjski). Neki su se (šest kuća) odselili na trla u „Bare“.

Živojinovići(Maričići) 12 k. Slava: sv. Đorđe. Slavili Đurđic pa su promenili i uzeli ovu slavu. Pričaju da su od starine familija sa Stankovićima u Junkovcu, gde su neko vreme živeli, pa se docnije presele ovde.

Radojevići 4 k. Slava: sv. Đorđe. Njihovog dedu devela mati koja se ovde preudala u familiju Marinkovića. Mati došla iz Velike Krsne (od Stajića).

Stojanovići(Adamovići) 11 k. Slava: sv. Nikola. Stara porodica. Nepoznato poreklo. Familija su sa Janjićima u Sepcima i Isakovićima u Ragarima.

Radisavljevići 5 k. Slava: sv. Nikola. Nepoznato poreklo.

Marinkovići 1 k. Slava: Mitrovdan. Doselio se otac pre 60 g. iz Atenice (trnavski, rudnički) gde imaju porodicu (Gavrilovići).

Tijosavljević 1 k. Slava: sv. Aranđel. Doselio se otac iz Atenice (od Tijosavljevića).

Obradovići 4 k. Slava: sv. Alimpije. Stara porodica. Njihovi stari imali kuće lubare. Bili u zbegu.

Damnjanović 1 k Slava: sv. Luka, Došao pre 50 g. iz Prilika (moravički, užički).

Mitrovići 3 k. Slava sv. Nikola. Doselio se pre 70 g. » deda iz Daretina (moravički, užički) gde imaju familiju (Racići). Neko vreme živeo u Jovanovcu (lepenički) ali pošto su mu tamo pomrla deca, naseli se ovde.

Dugić 1 k. Slava: sv. Aranđel. Došao iz Saranova.

Rajevići 4 k. Slava: sv. Pantelija. Doselio se deda iz Brekova (moravički, užički), Ovde došao ženi u kuću.

Milutinovići 3 k. Slava sv. Jovan. Nepoznato poreklo.

Drenjaković 1 k. Slava: sv. Đorđe. Došao iz Rače.

Simići 3 k. Slava: sv. Aranđel. Doselio se otac ik Lisine — blizu Ćustendil banje.

Simići 4 k. Slava: sv. Đorđe. Nepoznato poreklo.

Arnautović 1 k. Od Arnautovića iz Saranova.

Gojkovići 2 k. Slava: sv. Nikola; iz Mramorca.

Živanović 1 k. Slava: sv. Nikola; iz Sepaca.

Đenić 1 k. Slava: sv. Petka. Došao pre 60 g. iz Crne Gore.

Petronijevići 3 k. Cigani, iz Selevca (smederevsko Podunavlje).

Milanovići 2 k. Cigani, iz Selevca (smed. Podunavlje).

Stevanovići 3 k. Cigani, iz Selevca.

Simići 3 k. Cigani, iz Čumića (lepenički).

Pantić 1 k. Cigani, iz Čumića (lepenički).

Vukosavljevići 4 k. Slava: sv. Nikola. Nepoznato poreklo.

Petrovići 3 k. Slava: sv. Nikola. Otac došao ženi u kuću iz Mramorca.

Živanovići 3 k. Slava: sv. Đorđe. Dovedeni kao mali iz Velike Krsne. Dovela ih mati u familiju Milutinovića.

Milivojevići 8 k. Slava: sv. Stevan. Nepoznato poreklo.

Pavlovići 3 k. Slava: sv. Nikola. Nepoznato gšreklo.

Spasić 1 k. Slava: sv. Aranđel. Došao kao sluga iz Bosiljgrada.

 

Selo ima jedno groblje kod Uroševića kuća.

Cerovac je staro naselje. U kraju Beljevcu postoji stari bunar, koji ne smeju da diraju kao svetinju. Po predanju tu je bila i stara crkva. Ima tragova od ruševina; vidi se zid; kopaju koplja i dr. U Kaluđerici je postojao „devičanski manastir koji je propao u pištoljinu“. Na granici seoskog atara i Pridvorice je „Selište“, na kome danas nema nikakvih tragova od naselja.

 

IZVOR: Borivoje M. Drobnjaković, „Jasenica“.  NASELJA I POREKLO STANOVNIŠTVA  (knjiga 13) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga XXV), Beograd 1923.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Miki

    Svetog Klimenta, 8. decembra nikad nisu slavili Crnogorci,niti slave u sadašnje vreme.Slavile su neke porodice sa Peštera;možda Korita smatrate Crnom Gorom. Deo Peštera i Sandžaka je pripao Crnoj Gori od 1912. i 1918.god.,a ove porodice su se doselile u Srbiju u 18. veku,kada je, kao deo Raške oblasti, ova oblast bila pod vlašcu Turske.