Порекло презимена, село Вукосавци (Аранђеловац)

9. августа 2013.

коментара: 5

Порекло становништва села  Вукосавци, општина Аранђеловац. Према истраживању Боривоја М. Дробњаковића „Јасеница“ од 1920. до 1922. године

 

Топографске прилике.

Највећи део села налази се у изворишним деловима Бобовика, Врлаје и Вукосавачке Реке. џ Сеоске куће су махом по њиховим странама, мање их је у доњим токовима ових потока, који су овде јако рашчланили качерску површ.

Село се служи поглавито изворском водом, којом сваки крај изобилује. Само у једном крају (Бобовику) има дванаест извора.

Највећи део земље за обрађивање је око доњих токова поменутих потока који кроз село протичу и уливају се у Босуту, притоку Качера. Њиве су на местима Пољу и Брду.

Село је разбијеног типа, и има изглед разбијених села старовлашког типа.

Подељено је на крајеве: Бобовик, Средина Села (где су школа и општинска судница) и Ветрила.

 

Порекло породица и старине.

У селу је било најпре седам фамилија које су се доселиле “пре Карађорђа”. Учествовале су у Устанку, неке од њих „пребегавале преко“ где имају и сада рођака. Те најстарије породице су:

Дробњаковићи (Ивановићи) 7 к. Слава: св. Ђорђе. Доселио се прадед из Дробњака. Од њих се одвоји један брат и пре 80 г. отишао у Рушањ (београдски). Има их и у Аранђеловцу.

Ђорђевићи (Ђоревићи, Јелићи) 18 к. Слава: св. Аранђел. Стари су им од Сјенице.

Божићи (Ђурићи) 8 к. Слава: св. Ђорђе. Мисле да су Сјеничани.

Станојловићи 4 к. Слава: св. Лука. Доселили се од Сјенице.

Радојевићи (Рафајловићи) 20 к. Слава: св. Никола. Старином од Сјенице.

Илићи (Јеремићи) 14 к, Слава: св. Ђурђиц. Досељени од Сјенице.

Перовићи 5 к. Слава: св. Аранђел. Стара породица. Непознато порекло.

Доцнији досељеници су:

Вукосављевићи 6 к. Слава: св. Никола. За време Карађорђа дошли од Сјенице.

Зарићи 15 к. Слава: св Ђорђе. За време Устанка дошли од Сјенице.

Миливојевићи 7 к. Слава: св. Никола. Дошли од Сјенице.

Бабићи (Бошковићи) 6 к. Слава: св. Ђорђе. Досељепи од Сјенице.

Лазаревићи (Чворићи) 10 к. Слава: св. Стеван. Од Сјенице им дошао прадед Лазар.

Марковићи (Мартиновићи) 8 к. Слава: св. Аранђел. Досељени од Сјенице. У Сјеницу дошли из Црне Горе.

Ганићи 4 к. Слава: св. Јован. Од Сјенице.

Павићевићи 6 к. Слава: св. Аранђел. Од Сјенице.

Вуличевићи (Новаковићи) 10 к. Слава: св. Пантелија. Дошли из Дубнице (Пештер). Род су са Вуличевићама у Водицама.

Дражићи 2 к. Слава: св. Ђурђиц. Досељени пре 70 година од Бањалуке.

Из Вукосавца су се иселили:

Борисављевићи (Слава: св. Јелисије) у Водањ (смедеревски);

Ивковићи (фамилија Борисављевића) у Бадљевицу (смедеревски);

Алексићи (Слава: св. Аранђел) у Бадљевицу.

 

Село има четири гробља: у Бобовику, у Средини Села, у Врлаји и у Ливадама.

У крају Бобовику је место које се зове „Црквине“. Ту је по предању била стара црква. На старом, „мацарском“ гробљу има остатака од гробова. Има трагова од турског хана.

 

ИЗВОР: Боривоје М. Дробњаковић, „Јасеница“.  НАСЕЉА И ПОРЕКЛО СТАНОВНИШТВА  (књига 13) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига XXV), Београд 1923.

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. pozdrav……

  zovem se Nikolic Slobodan zivim u selu Jelencu(blizu sela Belosavci) kod Topole inace se slucajnom okolnoscu prezivam nikolic tacnije otac mi je rodom iz sela Vukosavci kod Arandjelovca od familije Jeremic..ja poznajem svu rodbinu sa oceve strane ali malo ko mi moze reci o tacnom poreklu,kao sto rekoh mi smo nikolici pukom slucajnoscu zbog nekakvog ugovora o dozivotnom izdrzavanju i nasledjivanju,moj otac je jos kao mali presao u familiju NIKOLIC(erovci ILI ZARICI) u Jelencu i da bi taj nekakav ugovor u potpunosti bio pravosnazan moj otac je morao da promeni prezime iz jeremic u nikolic kako bi po smrti dede nikolic ljubisava bio njegov zakoniti i jedini naslednik jer on nije imao svoje dece,inace taj deda ljubisav nikolic i oceva majka milica jeremic rodj. dikic su rod pa je zbog tog i doslo do usvajanja i pravljenja tog ugovora o nasledstvu,moj otac ima jos jednog rodjenog brata i sestru(JEREMIC LAZAR koji zivi u selu krcevac kod topole i sestra Gordana udata u boskovice takodje u krcevcu) OTAC IM SE ZVAO MIHAJLO JEREMIC UMRO VRLO MLAD NISU GA ZAPAMTILI.
  Zanima me ako mi mozete pomoci nesto oko porekla prezimena Jeremic iz Vukosavaca kod Arandjelovca,ovde sam nasao da su doseljeni iz Sjenice,pa me tacno zanima dali mozete da mi kazete dali su strosedeoci u Sjenici ili su se tu doselili od nekud pa su dalje migrirali,o ovome sam se vec RASPITIVAO KOD MoJIH ALI ONI SLABO STA ZNAJU VALJDA NISU BILI ZAINTERESOVANI za ovako necim tako da ja od njih nista nisam sazno,jedino sto znam to je ovaj podatak sto sam nasao na vasem sajtu.
  Stoga vas molim ako bilo sta vise znate ili mozete da saznate o ovoj familiji ili bar da me uputite gde bih mogao da pogledam bio bih vam puno zahvalan…..

 2. ako neko dodje do nekakvohg podatka moze mi ga poslati i na moju mejl adresu….

  [email protected]

 3. Luka

  U Selo Gorovic kod Topole u vreme ustanka dosla su sa Sjenice tri brata Luka, Gaja i Joka, prezivali su se Zaric i uzeli prezimena po imenima, zanima me da li je to ista porodica Zaric?

 4. Marija Stanisic

  Postovani, moj pradeda se zvao Zivomir Stanisic, deda Slavomir zvani Kećin, otac Milorad i ja Marija smo rodjeni u Vukasovcima.Slavimo sv.Tomu.A kuca je bila na Kliku gde je moj otac i sahranjen.Da li mozete nesto vise o poreklu porodice da mi kazete?