Дигитална књига: Речник личних имена код Срба Reviewed by Momizat on . Портал Порекло објављује књигу Милице Грковић "Речник личних имена код Срба", која је незаобилазан путоказ у трагању за пореклом имена, али и презимена која су Портал Порекло објављује књигу Милице Грковић "Речник личних имена код Срба", која је незаобилазан путоказ у трагању за пореклом имена, али и презимена која су Rating: 0
You Are Here: Home » Траг » Књиге » Дигитална књига: Речник личних имена код Срба

Дигитална књига: Речник личних имена код Срба

Речник личних имена код СрбаПортал Порекло објављује књигу Милице Грковић „Речник личних имена код Срба“, која је незаобилазан путоказ у трагању за пореклом имена, али и презимена која су из њих проистекла.

 

„Лична имена, као један од облика народног стваралаштва и део лексичког блага, у себи носе печат историје, културних утицаја и веза, традиције, обичаја, религије, језичког развоја, народне психологије, схватања живота и погледа на свет.

Истраживачи различитих научних дисциплина, сваки из свог аспекта, могу у њима наћи материјал за решавање многих проблема. 

У нашим најзначајнијим речницима сакупљена су многа имена као саставна целина језичког богатства, али до сада није урађен ниједан потпунији зборник личних имена који би омогућио свестрано проучавање нашег антропонимијског система“, наводи се у предвогору Милице Грковић и на крају закључује:

„Јасно је да је у овоме раду морало бити пропуста и недостатака, али, ако се узме у обзир да је ово први покушај да се на овакав начин, на једном месту, сабере обимна грађа, без које се не може приступити решавању разних проблема везаних за имена у српском народу, као и за слична питања код других јужнословенских, словенских као и осталих народа уопште, онда, надам се да ће он, и поред тога, бити користан прилог нашој науци и култури. 

Не сме се мислити да су овде сакупљена сва имена која су постојала или живе у народу. Потпуност је немогућа јер је број извора који садрже податке скоро неограничен. Поред тога не може се мислити да је код сваког имена сасвим поуздана етимологија и да неће бити потребне допуне и исправке.

Овај прилог проучавању наше антропонимије је постигао свој циљ, ако буде скроман допринос ономастичким истраживањима и обавештење читаоцу о личним именима која су се јављала или данас постоје у српском народу“.

У овој књизи су посебно обрађена мушка, а посебно женска имена, а вашој пажњи препоручујемо тумачење како користити овај драгоцени речник на 22. и 23. страни.

 

Преузмите и сачувајте ову књигу преко следећег линка:

Милица Грковић – Речник личних имена код Срба


Коментари (2)

 • Dragan

  Postovani!
  Interesuje me porijeklo prezimena Stevic u opstini Brcko (Republika Srpska) selo Trnjaci . Slava je Sv. Stefan.
  Hvala unaprijed.

  Одговори
 • Горан

  Поштовани, интересује ме поријекло презимена Марковић у општини Шипово (Репулика Српска) село Дуљци. Крсна слава је Св. Никола. Хвала унапријед.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top