Порекло презимена, село Врнчани (Чачак)

17. јула 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Врнчани, град Чачак. Према студији Љубе Павловића “Ужичка Црна Гора” из 1925. године. Приредио сарадник портала Порекло Нинослав Кузмановић.

 

Нигде више тумула, нигде каменова као у овом селу, па по Орујевици и њеној Кијевчици, чак и неких старих ископина. У атару овог села је манастир Благовештење и Овчарска Бања.

Најстарија породица су Колаци, дошли из села Преполца код Сјенице, раније из Никшићке Жупе. Населио их некакав калуђер прво негде у Драгачеву, па их неке тамо оставио, а неке овамо превео; има их сада у Орујевици 16 кућа, славе св. Луку.

Баба Јева довела је у исто доба из околине Бијелог Поља своје синове, снахе и децу с много стоке, прво у Севојно, с њима седила читавих 7 година, па због немирне нарави њених унука пребегла код неких раније избеглих сродника у Трбушане код Чачка. У Трбушанима јој се допало и умирила је била децу, али десиле се кишне године, па узастопце једна за другом, а била се населила у равници те ударе неке грознице и почну јој децу давити. Калуђери наврате Јеву да се дигне на Каблар, па и ако 80 година, подигне се и насели у овом селу. Потомци њена три сина су: Товиловићи, Гостојевићи и Илићи; има их 21 кућа, славе св. Јована.

Трећа стара породица су: Оџићи од 4 брата: Ђура, Василија, Секуле и Максима, довео их калуђер Леонтије однекуда од Пиве, од пивљанског манастира св. Арсенија. Врло разборита, разговорна и предузимљива породица, која вади и израђује камен, сече споменике и вади руде и жеже креч. Данас их је на Оџића вису, и поред пута и низ Кијевчицу 19 кућа, славе св. Јована.

Познији досељеници су:

Кандићи на Орујевици, дошли из суседног села Тучкова, има их 7 кућа, славе св. Николу.

Тодоровићи из Криве Ријеке дошли прво овде, па после и у Рошце, има их 5 кућа, славе св. Димитрија.

Каранце на Годуну, до Г. Добриње, из породице каранских Мурића, довео и овде населио предак поп који се покалуђерио, у Никоље дошао и умро; има их 14 кућа, славе св. Ђурђа.

Марковића, Мијатовића на Оџића Брду у мајданима, довео је опет калуђер сродник из Врбе испод Краљева, има их 4 куће, славе св. Ђурђа.

Вилићи су од некуда од Пљеваља, има их 5 кућа, славе св. Николу.

Митровићи на Угаонику и дубоко на Кијевчици су из Гостиља, има их 2 куће, славе св. Николу.

Софронијевићи су од Н. Вароши из села Маћа, има их 2 куће, славе св. Николу.

 

У Врнчанима је 95 кућа од 10 породица.

 

 ИЗВОР: Насеља и порекло становништва (књига 19) – СЕЗ (књига XXXIV) – Љуба Павловић „Ужичка Црна Гора“, Земун, 1925. године. Приредио сарадник портала Порекло Нинослав Кузмановић.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.