Порекло презимена, село Врнчани (Чачак)

Порекло становништва села Врнчани, град Чачак. Према студији Љубе Павловића “Ужичка Црна Гора” из 1925. године. Приредио сарадник портала Порекло Нинослав Кузмановић.

 

Нигде више тумула, нигде каменова као у овом селу, па по Орујевици и њеној Кијевчици, чак и неких старих ископина. У атару овог села је манастир Благовештење и Овчарска Бања.

Најстарија породица су Колаци, дошли из села Преполца код Сјенице, раније из Никшићке Жупе. Населио их некакав калуђер прво негде у Драгачеву, па их неке тамо оставио, а неке овамо превео; има их сада у Орујевици 16 кућа, славе св. Луку.

Баба Јева довела је у исто доба из околине Бијелог Поља своје синове, снахе и децу с много стоке, прво у Севојно, с њима седила читавих 7 година, па због немирне нарави њених унука пребегла код неких раније избеглих сродника у Трбушане код Чачка. У Трбушанима јој се допало и умирила је била децу, али десиле се кишне године, па узастопце једна за другом, а била се населила у равници те ударе неке грознице и почну јој децу давити. Калуђери наврате Јеву да се дигне на Каблар, па и ако 80 година, подигне се и насели у овом селу. Потомци њена три сина су: Товиловићи, Гостојевићи и Илићи; има их 21 кућа, славе св. Јована.

Трећа стара породица су: Оџићи од 4 брата: Ђура, Василија, Секуле и Максима, довео их калуђер Леонтије однекуда од Пиве, од пивљанског манастира св. Арсенија. Врло разборита, разговорна и предузимљива породица, која вади и израђује камен, сече споменике и вади руде и жеже креч. Данас их је на Оџића вису, и поред пута и низ Кијевчицу 19 кућа, славе св. Јована.

Познији досељеници су:

Кандићи на Орујевици, дошли из суседног села Тучкова, има их 7 кућа, славе св. Николу.

Тодоровићи из Криве Ријеке дошли прво овде, па после и у Рошце, има их 5 кућа, славе св. Димитрија.

Каранце на Годуну, до Г. Добриње, из породице каранских Мурића, довео и овде населио предак поп који се покалуђерио, у Никоље дошао и умро; има их 14 кућа, славе св. Ђурђа.

Марковића, Мијатовића на Оџића Брду у мајданима, довео је опет калуђер сродник из Врбе испод Краљева, има их 4 куће, славе св. Ђурђа.

Вилићи су од некуда од Пљеваља, има их 5 кућа, славе св. Николу.

Митровићи на Угаонику и дубоко на Кијевчици су из Гостиља, има их 2 куће, славе св. Николу.

Софронијевићи су од Н. Вароши из села Маћа, има их 2 куће, славе св. Николу.

 

У Врнчанима је 95 кућа од 10 породица.

 

 ИЗВОР: Насеља и порекло становништва (књига 19) – СЕЗ (књига XXXIV) – Љуба Павловић „Ужичка Црна Гора“, Земун, 1925. године. Приредио сарадник портала Порекло Нинослав Кузмановић.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.