Poreklo prezimena, selo Rošci (Čačak)

17. jul 2013.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Rošci, grad Čačak. Prema studiji Ljube Pavlovića Užička Crna Gora” iz 1925. godine.

 

Rošci su staro selo. Ima gomila, starih grobalja i zidina po Glavaju, nema prastarih porodica. Današnje su porodice dovodci pojedinih kaluđera iz raznih krajeva, poglavito iz onih mesta, iz kojih su i oni bili.

Najstarije porodice su Čvrkići, potomci starog popa Miloša iz Bratonožića, koje je doveo nekakav iguman man. Nikolja, stric popa Miloša. Stric je otpratio popa u G. Dobrinju da tamo popuje, a ovde je zadržao njegovog sinovca Jevrema Čvrku i od njega su ostali potomci, poznati u selu pod nekoliko prezimena, ali uopšte najpoznatiji pod gornjim prezimenom; ima ih pod Kablarom 12 kuća, u Rapajlovači 2, u Kamenici 2, u Novom Selu 8, u Rakovici 5, svega 29 kuća, slave sv. Nikolu.

Drugu staru porodicu čine Beloševići na Glavaju, kojih je i 5 kuća pod Kablarom u Čvrkićima, 3 u Kamenici i 10 kuća na Kablaru u majdanima. Beloševići su odnekuda iz Kolašina, došli uz nekog kaluđera odmah u Čvrkiće, ima ih 18 kuća, slave sv. Đurđa.

Treću staru porodicu čine Grbići došli iz Kosatice kod Prijepolja, opet uz nekog Timotija, kaluđera i nastojatelja m. Nikolja, danas ih je u Kamenici 12 kuća, i na Lazinom Brdu 6, svega 18, slave sv. Nikolu.

Malo pozniji doseljenici su:

Aćimovići, doseljeni iz okoline man. Sv. Trojice kod Pljevalja, oni su naseljenici N. Sela i pod Glavajem; ima ih na oba kraja 27 kuća, slave sv. Arhangela.

MusićiPetrovići su došli od Pive, sad su u Kamenici i po Kamenoj Gori, ima ih 14 kuća, slave sv. Đurđa.

Mijatovići su iz Drobnjaka od nekih drobnjačkih Đunovića, ima ih 13 kuća, slave sv. Đurđa.

Pozniji su doseljenici:

Stakići iz Šljivovice u St. Vlahu, ima ih 5 kuća, slave sv. Nikolu.

Vitorovići su iz Ojkovice u St. Vlahu, ima ih 4 kuće, slave sv. Đurđa.

Maslaći su iz Papratišta, ima ih 4 kuće, slave sv. Jovana.

Stankovići u sred sela su od N. Varoši, ima ih 2 kuće, slave sv. Đurđa.

Todorovići u Rapajlovači su iz Krive Rijeke, ima ih 2 kuće, slave sv. Dimitrija.

U Rošcima je 11 porodica od 132 kuće.

 

IZVOR: Naselja i poreklo stanovništva (knjiga 19) – SEZ (knjiga XXXIV) – Ljuba Pavlović „Užička Crna Gora“, Zemun, 1925. godine.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. milijan

    Kako sam razumeo ovo je popis iz 1925 god.Ja upravo pravim rodoslov Maslaca iz sela Rosci.Od mog predka Jakova koji je rodjen 1790 godine skoro da sam sve sastavio i ima oko 230 Maslaca koji su rodjeni u tom periodu.U Roscima ima 13 kuca sada a puno je porodica koje su se preselile u Trbusane,Prijevor,Cacak,Beograd.Svi se poznajemo mada nas tempo zivota polako udaljava.Zato i sastavljam rodoslov da se ne zaboravimo. Ja znam da je moj predak dosao iz Papratista gde je bilo puno Maslaca medjutim mene interesuje odakle su dosli u Papratiste.

    • srecko

      Ja sam od iz iste familije zivim u Prijevoru, Jakov je sahranjen u Maslaćkom groblju u Caganjima gde mu se nalazi i dan danas grob, a koliko sam upoznat poreklom smo sa Ploča pored Makarske.

  2. dušan

    U Rošcima su i Dimitrijevići.A Mikaina, snajka Maslaća, je iz Dimitrijevića.