Poreklo prezimena, selo Zajasen (Nevesinje)

Poreklo stanovništva sela Zajasen kod Nevesinja. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

U maloj uvalici jugoistočno od Slata, na njenoj osojnoj i prisojnoj strani. Leži na visini od 1.100 metara. Malom jarugom komunicira sa Slatom.

Sva je zemlja učitlučena, samo pogdjekoje porodice imaju po koju njivu kupljenu. Kmetovi su ućemisljeni, age su mostarski Muslomani. Imućniji kmetovi davaju siromašnijim zemlje na prioravanje.

U selu ima 10 kuća, koje su jako udaljene jedna od druge.

Izuzev nekoliko grobnica na Prijevoru nema nikakvih starina u selu.

Selo je dobilo ime od jasenova gaja na granici Slata. Prvobitno je bilo pusto. Zemlju su u njemu ipak obrađivali Humljaci iz Dabra i tu su ljetovali. Njih su istjerale age u 19. vijeku kad su šumu zapalili pa su tu naselili stalne seljake.

  • SAVIĆI su ovdje doselili sa Slata prije 55 godina. Slave Jovandan.
  • JANJIĆI su doselili od onih sa Slata prije 45 godina. Slave Aranđelovdan.
  • BRATIĆI su došli iz Brestica prije 55 godina. Njihove porodice ima u Fojnici, Grabovici, Bežđeđu, Ljubomiru i Trebinju. Slave Tomindan.
  • BAKOČ je došao kao siroče sa Slivlja, vjerovatno porijeklom iz Korjenića. Slavi Aranđelovdan. Njegove porodice ima nešto u Mostaru i u Crnoj Gori ”blizu Korjenića”.

 

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.