Порекло презимена, село Зајасен (Невесиње)

Порекло становништва села Зајасен код Невесиња. Према студији “ХЕРЦЕГОВИНА“, аутора Јевтa Дедијера, објављеноj 1909. године. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

 

У малој увалици југоисточно од Слата, на њеној осојној и присојној страни. Лежи на висини од 1.100 метара. Малом јаругом комуницира са Слатом.

Сва је земља учитлучена, само погдјекоје породице имају по коју њиву купљену. Кметови су ућемисљени, аге су мостарски Мусломани. Имућнији кметови давају сиромашнијим земље на приоравање.

У селу има 10 кућа, које су јако удаљене једна од друге.

Изузев неколико гробница на Пријевору нема никаквих старина у селу.

Село је добило име од јасенова гаја на граници Слата. Првобитно је било пусто. Земљу су у њему ипак обрађивали Хумљаци из Дабра и ту су љетовали. Њих су истјерале аге у 19. вијеку кад су шуму запалили па су ту населили сталне сељаке.

  • САВИЋИ су овдје доселили са Слата прије 55 година. Славе Јовандан.
  • ЈАЊИЋИ су доселили од оних са Слата прије 45 година. Славе Аранђеловдан.
  • БРАТИЋИ су дошли из Брестица прије 55 година. Њихове породице има у Фојници, Грабовици, Бежђеђу, Љубомиру и Требињу. Славе Томиндан.
  • БАКОЧ је дошао као сироче са Сливља, вјероватно поријеклом из Корјенића. Слави Аранђеловдан. Његове породице има нешто у Мостару и у Црној Гори ”близу Корјенића”.

 

ИЗВОР: “ХЕРЦЕГОВИНА“, Јевто Дедијер, СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК – Књига дванаеста,  НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА, Књига VI, Београд, 1909. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.