Poreklo prezimena, selo Guča (Lučani, Donje Dragačevo)

2. jul 2013.

komentara: 6

Poreklo stanovništva sela Guča, opština Lučani. Prema istraživanju Jovana Erdeljanovića, koji je 1898. i 1899. proučavao Donje Dragačevo.

 

Starinski ostaci i uspomene, očuvane u narodu, kazuju nam, da je na mestu ili u okolini Guče bilo većih i znatnijih naselja i u mnogo ranije doba. I u današnjoj Guči ima vrlo starih porodica („starinaca“), te je vrlo verovatno, da je se preko njih održala veza između današnjeg i nekog mnogo starijeg naselja u ovom kraju. I Guča je imala svoga spahiju, koji je sedeo na brdu Krstacu a salaši su mu bili u mestu Velikoj Bašti na Ljetinama.

Guča je od početka prošlog veka bila neprestano najznatnije i najveće mesto u D. Dragačevu: još pre prvog ustanka u njoj je bio znatna ličnost prota Milutin Ilić Gučanin, kome je Kara-Đorđe 1811. godine dao u knežinu celo Donje Dragačevo. – Po popisu iz 1818. god. ona ima među selima D. Dragačeva najveći broj domova – 60 – i najviše aračkih glava: 200.

Najstarije su današnje porodice u Guči: Anđelići, Ikodinovići i Protići. Ne može se znati, koja je od njih starija, jer postoji u selu gotovo neko suparništvo odnosno starine ovih porodica.

Anđelićima je ostalo ime od neke njihove čuvene „baba-Anđelije“. Sada se prezivaju: Anđelići, Markovići i Pejovići (svi slave Nikolj-dan).

Od Ikodinovića su bivali sveštenici u staroj crkvi gučkoj. Neki tvrde, da su se Ikodinovići doselili od nekud pre 300 godina.

O poreklu Protića imamo pouzdan podatak u Milićevićevu Pomeniku (str. 115). Govoreći o proti Milutinu Iliću – Proti Gučaninu – čiju smo diplomu, dobivenu 1811. g. od Kara-Đorđa, često pominjali, Milićević kaže: „protini preci, doseljeni iz Hercegovine, zvali su se Radešići. To je bilo, veli priča, pre kosovskog boja“. Za ovo u selu već niko ne zna (čak ni najstariji član porodice, sveštenik Vesa Protić), a tako isto je zaboravljen i knez Đuđa, koji je poginuo kad su Turci napali na njega, svu mu porodicu isekli i Guču popalili. Samo se još održala tamna uspomena o dvoje dece, Đermanu i Đerasimu, koji su zaostali od toga pokolja i produžili ovu porodicu. Prota je bio unuk Đerasimov a prezivao se Ilić po imenu svog oca. A po tome proti sad se prezivaju svi Protići. – Zna se, da su ranije Protići imali svoje stanove na planini Čemernu i da je jedan deo od njih živeo tamo kod stanova. Danas se ova porodica preziva razno: Protići, Gavrilovići, Kneževići (Mijatovići, Pantelići, Dimitrijevići i Bogdanovići), Radojčići, Stanići, Blagojevići i Kulovići. – Protići su jedna od najvećih porodica u D. Dragačevu (50 k.), što je takođe dokaz njihove starine. Svi slave Arhanđelov-dan.

Još su vrlo stare porodice u selu: Novakovići, Bugarčići, Đurovići, Dramlići, Šušići i Broćići.

Novakovići su se doselili vrlo davno, ali se ne zna odakle. Od ovih Novakovića ima odseljenih u Prislonici u srezu ljubićskom, gde i sad imaju isto prezime i slave Đurđev-dan.

Bugarčića predak Stojan bio je „od nekud iz Bugarske“. On se oženio jednom ćerju one baba-Anđelije i dobio od nje imanje. O njihovom doseljavanju pričaju ovo. Za vreme nekog rata bila je otišla turska vojska iz Bugarske u Bosnu. Stojan je nosio iz Bugarske hranu za vojsku, pa kako je bila jaka zima, prozebe u blizini Guče. Njega nađu momci baba-Anđelije i odnesu njenoj kući. Ona mu spase život i on ostane kod nje u službi. Bio je vredan i vešt „kao svaki Bugarin“, te sagradi prvu vodenicu u Guči. Zato ga Anđelija oženi svojom ćerju.

Za Đuroviće sam u Bresnici u srezu ljubićskom saznao ovo. Bresnički Stankovići jedna su porodica sa gučkim Đurovićima. Oni su potomci od dva brata, Đura i Stanka, koji su poreklom od Sjenice. Đuro je ostao u Guči i od njega su Đurovići, a Stanko dođe u Bresnicu i od njega su Stankovići. – Osim ovog predanja još su jaki dokazi i zajednička slava, Arhanđelov-dan, i što su i Stankovićima iz Bresnice, kao i Đurovićima, još i sad kumovi Bugarčići u Guči. A ovo nam opet pokazuje, da su Bugarčići doista stariji doseljenici od Đurovića.

Dramlije (Dramlići) su od nekoga Radana „Karavlaha“ („srpskog Ciganina“), koji je u Guči služio, pa je zbog svoje vrednoće i okretnosti prozvan dramlija. On je došao u Guču vrlo davno, ne zna se otkud, i oženi se drugom ćerju pomenute baba-Anđelije. Ima jedna kuća Dramlića odseljena u dragačevsku Rogaču (slavi takođe Sv. Jovana).

Šušići i Bjelobrci su jedna porodica. Po pričanju osamdesetogodišnjeg starca Bjelobrkovića njegov se čukunded doselio iz predela Kolašina (možda iz sela Kotora; ovo je selo u južnoj podgorini planine Mokre Gore), gde ih, veli, i sad ima sa prezimenima: Grujičići i Stankovići. – Porodica Šušića veoma je razgranata i rasturena po mnogim selima rudničkog okruga. Tako Šušića ima još: u srezu ljubićskom u selima Tavniku, Lađevcima i Cvetkama (Čolovići); u srezu trnavskom u Lipnici; u srezu žičkom u Progorjelici; u Kojinovićima blizu Ivanjice; a od skorašnjih doseljenika iz Starog Vlaha saznalo se, da ih ima i u Bijelom Polju. I svi, gde god ih ima, slave Jovanj-dan. – Šušići u srezu ljubićskom tvrde, da su došli iz Kojinovića.

Broćića praded doselio se iz Radaljeva u srezu moravičkom, ali znaju, da su i u Radaljevo došli od nekud „ozgo“. Staro im je prezime: Pejovići. Njih ima i sad u Radaljevu a ima ih odseljenih i negde u Šumadiji (slave Lučin-dan).

I Božanići su stara porodica, ali joj se ne zna poreklo. Zovu se tako po nekoj Božani, koju su Turci kao vešticu bacili u Bjelicu.

U Guči ima pet porodica, koje je Kara-Đorđe doveo sa sobom u povratku od Novog Pazara. To su:

Ivanovići (starinom: Ivančevići) su poreklom iz sela Lopiža kod Sjenice. Tamo su bili vrlo velika zadruga (od 90 duša) i iz njihne je kuće bio neki kapetan Lauš. On se zavadi i pobije s Turcima, te od njegovih svi izginu osim sedmorice. Ta sedmorica prebegnu u Srbiju, te jedni dođu u Guču a drugi otidu u Vodanj u današnji okrug smederevski (slave Jovanj-dan).

Bogdanovići su došli iz Herčega u srezu moravičkom; Rnjaci su od Sjenice, a i Erići su takođe od nekud „ozgo“; Rajići su iz Kosatice kod Nove Varoši.

Ostale su porodice doseljene sve posle drugog ustanka i docnije.

Lazovića predak bio se prizetio u jednu kuću Bugarčića. Poreklom je iz Stančića u srezu ljubićskom.

Ćumurovići i Lukovići su poreklom od jedne porodice, koja je pre skoro 70 godina došla iz Maskove u srezu moravičkom. – Od prilike u isto vreme su se doselili: Todorovići (Kučevići) iz Kučnja iz Novog Pazara; Čopice (Čopići) iz Gusinja i Babići iz Kotora u Kolašinu (južno od Mokre Gore).

Jokovići i Kuduzovići su jedna porodica, doseljena pre 60 godina od nekud iz sreza moravičkog. – U isto vreme su se doselili i Tošići od nekud „ozgo“.

Najnoviji su doseljenici:

Đorđevići od Sjenice, Šljivići od Nove Varoši, Ćelemirac (Krnjić) iz Čelica kod Nove Varoši, Purići takođe od Nove Varoši iz sela Drmanova, Jankovići nepoznatog porekla i Zečevići iz Smiljevca u srezu moravičkom.

U Guči se uzevši u obzir kako celo selo tako i pojedine džemate jasno zapaža, da su stare porodice zauzele sredinu sela i džemata, a noviji doseljenici nastanili su se svud unaokolo.

Starina gučkog stanovništva je nesumnjiva. U Guči ima tri vrlo stare porodice, ima dalje 7 porodica doseljenih u 18-om veku, a ostalih 17 porodica doseljeno je u 19-om veku i to pet od njih u samom početku 19-og veka. Kad uzmemo ukupno sve te starije porodice, iz 18-og i iz samog početka 19-og veka, vidimo, da je Guča rasla u 19-om veku mnogo (skoro pet puta) više priraštajem nego doseljavanjem, jer na te stare porodice dolazi 151 kuća a na 12 mlađih porodica samo 35 kuća. Na same porodice iz 18-og veka dolazi 130 kuća, dakle više od 3/5 cele Guče.

Guča ima sad svoja četiri groblja. Zavetina je Nedelja Slepoga (nedelja pred Spasov-dan).

 

IZVOR: Jovan Erdeljanović, “Donje Dragačevo”.

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. nebojsa

    mislim da je ovde jedan deo netacan, po ovome ispada da se moja porodica, Brocici, doselila u 18 veku, a pouzdano znam po pricama starina da smi tu preko 400 godina. Istina je da smo dosli iz Radaljeva gde smo bili kratko, a da porleklo vodimo sa tromedje bosne, crne gore i hercegovine…

    • Miloš

      Pozdrav,zanima me da li iko od gučkih Protića poseduje porodično stablo?
      Naime moji,Pantelići su iz Guče i istraživanjem sam došao do informacije da je moj predak bio izvesni Pantelija Protić(pominje se u popisu iz 1863),koji je imao sina Mlađena i unuka Miloša,za koga sigurno znam da je moj čukundeda.
      Ukoliko neko ima više informacija,neka se javi na imejl
      [email protected]
      Hvala

  2. Lazar

    Brocici su od Niksica iz pelemena Niksic. Doseljeni su sa starim Vojvodicima iz Krstaca, Milovanćevići, Karici, Bogicevici. Iz Pilatovica Bajici,niz Djeraca Matijasevici. To su im najblizi rodjaci. Svi slave Lucindan. Doseljeni su pocetkom 18. Veka iz Niksicke Zupe preko Sjenice u Dragacevo

    • Nikola

      Postovani Lazare,
      Znate li odakle su starinom Ivanovici pre Lopiza kraj Sjenice? Ja sam cuo da su od Kuca iz Crne Gore, ali Ivanovici iz Velesa (Guce) slave Sv. Jovana, dok Kuci slave Sv. Nikolu?

  3. Predrag Anđelić

    Dragi Dragčevci
    da li neko ima porodično stablo Anđelića iz Guče ili nekih drugih podataka o Anđelićima
    unapred hvala
    0600377544
    [email protected]

  4. Aleksandra Stefanovic ( udato) Protić ( devojacko)

    Pomaže Bog svima,
    Ja sam od Protića iz Guče. Deda mi je sveštenik Savo Protić. Ima li ko detaljnije informacije ili porodično stablo?

    Hvala puno,
    Aleksandra