Poreklo prezimena, selo Donja Trusina (Nevesinje)

25. jun 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Donja Trusina kod Nevesinja. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Selo je u uvali ravnoga dna na visino oko 1000 metara. Kroz uvalu teče rječica Košuta, koja dno češće plavi.

Računa se da je tek desetina zemlje otkupljena, ali ima tako imućnih kmetova da daju siromašnijim seljacima pojedine zemlje na prioravanje. Malo ih je ućemisljeno.

Selo se dijeli na dvije mahale: Dragan i Pićevići, koja se opet raspadaju na 4 grpice, a dvije su kuće odvojene u polju. U selu ima svega 26 kuća (u Draganu 12 i Pićevićima 14).

Misli se da je selo dobilo ime po tome što ovdje počinje najprije snijeg trusiti.

Na sred sela, na Gradini, imaju razvaline Hercegova grada u kome se Herceg vojvoda Nikola branio od Turaka. Ima još nekoliko srednjevjekovnih grobnica i starih čatrnja.

Jedan deo seljaka nosi humnjačku, a drugi deo gornjašku nošnju.

Ovdje su stanovali Muslomani Kajtazi i Rorići, pa se i selo nekad zvalo Rorićima. Oni su od zuluma Baja Pivljanina pobjegli u Mostar gde ih i sada ima.

  • KULJIĆI starinom Hadžići iz Pive. Prije 230 godina došli su u Zovi Do, a prije 150 godina zbog siromaštva u ovo selo. Ima ih u Solakovićima, Dabru i Košuti. Ima ih 9 kuća.
  • SAMARDŽIĆI su starinom iz Rogova, a ovamo su došli prije 80 godina s Rguda. Ima ih 11 kuća, slave Đurđevdan.
  • MEDANI su iz Rasna preko Stoca i Dabra došli ovamo prije 80 godna. Njihove porodice ima u Dabru, Ubosku, Bančićima (?), Gabeli i Rtiješu. Slave Jovandan.
  • MILIVOJEVIĆI su došli iz Dolova u Dabru prije 50 godina. Slave Nikoljdan.
  • JELAČIĆI su došli ovdje iz Dabrice prije 40 godina, a starinom su iz Trebinja. Ima ih u Mostaru, Rtiješu i Dabrici. Slave Klimunjdan.
  • BANJANI su Baćevići iz Banjana; došli su prije 40 godina zbog siromaštva. Slave Nikoljdan.

 

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. goran saponjic

    Izgleda da su jelacici koji poticu iz trebinja bili prilicno veliko pleme i da su se raseljavali svufa po hercegovini mislim da su svi jelacici j2bm205 koji slave sv klimenta ali i da prezime jelaca u dalmaciji potice od jelacica selili su se i u bosnu izgleda dasu zaista bili brojni petar askraba navodi da su jelacici odlazili i na zelengoru za kalinovik u bosni prezime jelaca u srbiji takode jelacici iz trebinja