Poreklo prezimena, selo Košuta (Nevesinje)

Poreklo stanovništva sela Košuta kod Nevesinja. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Na zapadnoj strani ceste u općini Trusini, koja zauzima veći dio zaravni između Nevesinjskog i Dabarskog Polja. S desne strane rijeke Košute, na visini od 1.100 metara.

Vrlo malo seljaka imaju svoju zemlju. Age su Pitići iz Stoca, Ljubovići s Kljenaka, Konjica i Odžaka. Većina ih je ućemisljeno.

Selo s dijeli na dvije mahale: Košutu i Krivodo. Kuće svake mahale razbijene su opet na manje grupice prema pojedinim vrtačama. Svega ima u selu 15 kuća i to u Košuti 7, a u Krivodolu 8. Najveća zadruga je od 30 čeljadi.

Priča se da su prvi doseljenici morali krčiti šume i zasnivati selo. Priča se da je za vrijeme Hercega Šćepana u ovome selu živjela porodica Berbovići, koje su Turci isjekli, a iza njih je selo 300 godina pusto bilo. Osim razvalina od njihove kuće i palanke u kojoj je Hadži-beg Ljubović držao pandure, nema više starina. O zakopanim novcima i o zvonima koja na brdu Straževice zvone uvijek na Božić, Vaskrsenije, Troičindan i Đurđevdan, ima bezbroj priča. Pored turskoga druma ima bezbroj srednjevjekovnih grobnica.

  • RIPARI starinom iz Banjana. Došli su zbog siromaštva prije 200 godina. Najprije su stanovali u Dabru, u Dolu pod Zmaj-Kukom. Za vrijeme kuge bježali su na Straževicu. Njigove porodice ima u Biogradu, Poplatu, Šćepan-Krstu i Hodbini, na Vlaškoj i Dabru zovu se Džombeta. Slave Nikoljdan.
  • GRAOVCI su starinom Čurlijevići iz Krivošija. Ima ih u Batkovićima i Krekovima. Slave Troičindan, prislužuju Sv. Vartolomeju.
  • AĆIMOVIĆI su doselili prije 100 godina od Imockoga. Ima ih u Biogradu i u Mostaru. Slave Nikoljdan.
  • CRNOGORČIĆI su Hajrovići od Nikšića, stanovali su u Dabru, odakle su amo doselili prije 50 godina. Njihovo su brastvo Muslomani Ajrovići u Nevesinju. Slave Đurđevdan.
  • BABIĆI su prije 120 godina došli iz Rudina iz Trnovice. Slave Lazarevdan.

 

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.