Poreklo prezimena Petrović-Njegoš

28. maj 2013.

komentara: 3

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

 

PETROVIĆI – NJEGOŠI na Njegušima vode porijeklo iz Drobnjaka. Još u davna vremena postojalo je predanje da su Petrovići na Njegušima rod sa nekim drobnjačkim porodicama sa kojima su zajedno živjeli još u Bosni, kod Travnika, odakle su se, nakon pada Bosne pod Turke, zajednički doselili na Banjansku visoravan.

Svetozar Tomić u Monografiji Drobnjaci, Beograd 1902. godine, navodi sljedeće:

„Oko sredine 16. vijeka, doselilo se u Drobnjak – pet porodica, povećih zadruga – Vulovići, Đurđići, Kosorići, Tomići i Cerovići, koje su bile međusobno u nekom dalekom srodstvu. Svi slave Đurđevdan. Ove su porodice živjele, sa još jednom, u vrijeme pada Bosne pod Turke (1463. godine), blizu Travnika, odakle su rodom. Odatle zbog turskog nasilja one se odsele u Rudine blizu Nikšića. Tu se nasele i od njih postanu čitava sela: Đurđići su živjeli u Đurđevom Dolu, Tomići u Dukatu, Cerovići u Cerovici, Njeguši pod Njegošem, itd.

Pošto Turci pokore i Hercegovinu, ove se porodice i odatle odsele, neke u Drobnjak a neke na Njeguše. Sve ove porodice i u Drobnjaku i na Njegušima slave Đurđevdan i prislavu Nikoljdan. S tom razlikom što bratstva na Njegušima Herakovići i Raićevići prislužuju Veliku Gospođu, koju su primili od starih Njegušana-starosjedelaca“.

U Kratkoj povjesnici familije Cerovića, od 1463. do 1912. godine, popa Milutina Novičina Cerovića navodi se da su se Petrovići sa Njeguša rođakali s Cerovićima iz Tušinje i da su održavali vrlo prisne rođačke odnose, koje su pri susretima isticali.

Bilo je dosta dilema da li Petrovići sa Njeguša zaista vode porijeklo iz Drobnjaka, sve dok Risto Kovijanić nije razriješio ovu dilemu u svojim cjelima Pomeni crnogorskih plemena u kotorskim spomenicima, I knjiga, Cetinje 1963. godine (str. 43-53), i II knjiga, Titograd 1974. godine (str. 108; 172- 174), u kojima je, na osnovu dokumenata iz Kotorskog arhiva, utvrdio i dokazao da ovo bratstvo zaista vodi porijeklo od Đorđa Bogutovića iz Drobnjaka, koji se, sa svojim sinovima Vukcem, Radinom, Herakom, Pribilom i Ostojom, pominje 1. marta 1399. godine.

Bogutin unuk, a Herakov sin Herak Heraković odselio se iz Drobnjaka na Njeguše. Pominje se i u jednom kotorskom dokumentu iz 1441. godine. Od Heraka do Rada Tomova porodično stablo ide ovim redom: Stijepo Heraković – Luka Heraković – kaluđer Stjepan Heraković – Petar kaluđerov Heraković (od njega se počinju prezivati Petrovići) – Stijepo Petrović – kaluđer Petar Petrović – Šćepan Petrović – vladika Danilo Petrović i brat mu Damjan – Marko Damjanov Petrović – Petar I Petrović i brat mu Tomo (Markovi sinovi) – Rade Tomov (Petar II Petrović Njegoš).

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Wauwau

    Da li su Erakovici e1b

  2. Goran

    Pomaze Bog. Ovo selo kod Travnika u Bosni odakle poticu Petrovici i danas postoji i nalazi se na putu izmedju Travnika i Banja Luke u opstini Knezevo selo Javorani. Tu su Petrovici i Brdjani. Preostalo je jos svega nekoliko dusa. Svako dobro od Gospoda!