Poreklo prezimena Giljen

27. maj 2013.

komentara: 0

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

GILJENI

(na Strugu i Donjoj Bijeloj)

Giljeni su porijeklom iz sela Markovine, odakle se Milovan Giljen, u prvoj polovini 19. vijeka, preselio u okolinu Nikšića u selo Studenca, a nešto kasnije pređe u selo Orah. Milovan je imao dva sina: Boška i Petra. Boško je imao Savu, a Petar Miluna i Vukašina.

Kada je Derviš-paša Čengić 1847. godine pošao s vojskom da napadne Uskoke, u pašinoj vojsci se nalazio Boškov sin Sava, mladić od šesnaest-sedamnaest godina. Sava je noću, krijući se, napustio tursku vojsku, stigao u Malinsko kod Mirka Aleksića i obavijestio ga o predstojećem turskom napadu. Uskoci su se organizovali, spremno dočekali Turke i strahovito ih porazili.

Za velike zasluge Sava je dobio od Njegoša na dar toke.

Poslije ovog događaja svi Giljeni uskoče u Strug, gdje i danas žive. Savu poslije ovog podviga nazovu ,,Orman“, jer je pred Turcima preletio kao orao da bi obavijestio Uskoke o opasnosti koja im prijeti.

Savin sin Minjo uzeo je prezime Orman, po nadimku svog oca Save, i preselio se iz Struga u Ozriniće kod Nikšića 1877. godine. Koju godinu ranije, oko 1872. godine, Milovan Boškov pređe sa Struga u Donju Bijelu, gdje se stalno naseli s porodicom.

Giljeni su poznati kao dobri junaci, koji su se isticali junštvom u mnogim bojevima protiv neprijatelja.

Šoro Giljen poginuo je na Petnjem brdu 1877. godine kao istaknuti junak. Milan Giljen sa Struga poginuo je na Mojkovcu 1916.

Rade Giljen sa Struga, barjaktar u balkanskim i Prvom svjetskom ratu, poginuo je na Mojkovcu 7. januara 1916. godine. Mujo Stamenin Giljen bio je istaknuti omladinac i aktivista; poginuo je kao pripadnik NOV-a. I Petar Giljen sa Struga bio je pripadnik NOP-a od prvih ustaničkih dana; uhvaćen je kao ilegalac i aktivista na terenu i u Kolašinu ubijen kada je pokušao bjekstvo sa strelišta 14. februara 1943. godine. Jovanka Giljen iz Bijele je kao aktivista, rodoljub i pripadnik NOP-a poginula 1945. godine u Bijeloj.

Ima ih u drugim mjestima gdje su otišli radi zaposlenja.

Slave Nikoljdan, a prislužuju Spasovdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.