Poreklo prezimena, selo Jugovići (Nevesinje)

Poreklo stanovništva sela Jugovići kod Nevesinja. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

U jugoistočnom uglu Lukavačkog Polja, tako da su kuće poredane uz obje poljske ivice.

Veća polovina seljaka kmetovi; age su nevesinjski, stolački i ljubinjski Muslomani.

Selo se dijeli na dvije mahale: Jugoviće i Gredu…rastavljene poljem i Stublinom. U mahali Jugovićima kuće razbijene na tri grupe gusto zbijenih kuća. U selu svega 17 kuća.

Kad je propanulo srpsko carstvo na Kosovu, pobjegao je jedan potomak starog Jug-Bogdana u ovo selo i po njemu je selo dobilo ime. To je jedino seljačko tumačenje postanka imena ovoga sela. Kad su Turci osvojili Hercegovinu, neki dio seoskih stanovnika su isjekli, a drugi su pobjegli u Dalmaciju.

Od starina zabilježene su samo razvaline kule Jugovića.

  • ANDRIJAŠEVIĆI, starinom Perići s Graova, doselili su prije 60 godina radi siromaštva. Još ih ima u Kolešku. Slave Đurđevdan, prislužuju Aranđelovdan.
  • KEŠELJI su doselili zajedno s onim iz Ranikuća.
  • BUDALIĆI, starinom Nikolići iz Ozrinića, amo su doselili prije 75 godina iz Preraca. Slave Veliku Gospojinu, prislužuju Sv. Iliju.
  • ILIĆI su iz Dola, a starinom su iz Risna; iz Dola su prešli u Vrijeke (Dabar), a odatle prije 65 godina na Handžarev čitluk. Slave Aranđelovdan, prisluge nemaju.

 

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.