Poreklo prezimena Rondović

26. maj 2013.

komentara: 0

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

RONDOVIĆI

(u Jablan Bari i Pasjem Nuglu)

Rondovići potiču od Rajiča Šaranca, iz Plene kod Kolašina. Prezime Rondovići dobili su po Lakiću, sinu Vida Radojičina. Lakić je imao nadimak Rondo, pa se po njemu njegovi potomci – sinovi Savić i Drago, prozvaše Rondovići. Po doseljenju iz Plane u Šarance živjeli su u selu Poda, do 1853. godine, kada se presele u Jablan Baru i na Gradinu. Negdje oko 1865. godine nekoliko porodica Rondovića pređu u selo Prenćane i tamo se nastane. U toku Hercegovačkog ustanka 1875-1876. godine, Turci ih razure i oni se vrate u Šarance kod svojih rođaka. Nakon Berlinskog kongresa i uspostavljenog mira 1878. godine, ponovo se vrate na svoja opustošena imanja u Premćane, gdje i danas žive njihovi potomci.

Od ovog bratstva su se istakli Isak, pop Radosav i oficir Leka Dragov, koji je komandovao jednom četom ratnika u Hercegovačkom ustanku.

U NOR-u 1941-1945. godine istakao se Živko Ristov kao pripadnik NOP-a od 1941. godine; u Durmitorskom odredu bio je komandir čete, a kasnije i borac Četvrte crnogorske brigade u kojoj je ranjavan.

Ilija Ristov se iz Jablan-bare preselio sa svojom porodicom u Pasji Nugo, na zemlju Pavlovića koju je kupio.

Ima ih na Njegovuđi i Žabljaku.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.