Порекло презимена Пекић

26. мај 2013.

коментара: 6

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПЕКИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Пекић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ПЕКИЋИ

(на Превишу, Шавнику и Г. Буковици)

Потичу од Пеке, кћерке кнеза Илије Томића са Превиша, која се први пут удала за Станишу Радуловића са Пошћења, с којим је имала три сина: Живка, Радула и Мирка. Пека рано остаје удовица, па се са дјецом вратила у род Томиће на Превиш. Поново се удала за Секула Караџића у Петњицу и са собом повела синове из првог брака. И у другом браку Пека остане удовица, па се из Петњице врати у род на Превиш. Дјеца из првог и другог брака су одрасла код ујчевине на Превишу и по мајци Пеки се прозвала Пекићи.

Пекини синови из првог брака – Станишини синови, остану да живе на Превишу и Шавнику, а из другог брака Секулови синови иселе се у Горњу Буковицу на своје дотадашње катуне.

Живко је имао синове Станишу, Милуна и Лазара; Радуле има: Стевана, Петра и Митра, а Мирко — Неђељка, Ћирака и Малишу.

Радуле је био јунак и један од учесника у убиству Смаил- аге Ченгића 1840. године на Мљетичку; Живко се истакао у Вуловићевом устанку 1857-1862. године, у коме је био стотинаш, а касније племенски капетан. Учесник је Херцеговачког устанка. Његов син Милун је погинуо у поменутом устанку на Муратовици 1877. године.

Стеван и Душан Пекић били су једно вријеме капетани Дробњачке капетаније.

Војислав Пекић, учитељ са Превиша, био је један од истакнутих комита у Комитском покрету 1916-1918. године.

Павле Димитријев са Превиша, истакнути револуционар и активиста у предратном покрету био је један од организатора устанка у дурмиторском крају. Био је командант Команде мјеста у Шавнику и командант Команде дурмиторског подручја. Учесник је Конференције родољуба на Тјентишту јуна 1942. године; шеф одсјека у Одјељењу ОЗН-е за Југославију, генерал ЈНА и носилац Партизанске споменице 1941. Павлова супруга Софија је била припадник НОП-а од 1941. године, активиста у Среском одбору и АФЖ Жабљак. Погинула је 1944. године на Голији у строју Четврте црногорске бригаде.

Бранислав Пекић из Шавника погинуо је 1941. године на Крнову у борбама против Италијана, а Бранко Лучин са

Превиша био је борац НОР-а у 7. омладинској црногорској бригади.

Пекићи на Превишу славе Лучиндан, а нрислужују Велику Госпођу, а Пекићи у Провалији славе Ђурђевдан, а прислужују Аранђеловдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово пријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Војислав Ананић

    ПЕКИЋ (п.к). Пекићи (п), у Бијељанима (Билећа). Поријеклом су од братства Милића из Дубе у Бјелицама (Црна Гора). Кажу да су у Бијељане дошли послије куге, 1815. године. Дошао је Петар, звани Пеко, са четири сина: Костом, Луком, Николом и Митром. Лука и Митар су се вратили у Црну Гору, а Николина дјеца, послије очеве смрти. отишла су у Босну и настанили се у Високом. У Бијељанима су остали само Крстови потомци. По дједу Петру-Пеку прозвали су се Пекићи. Славе Јовањдан (248:27). Пекићи (к) су у Трнчини (Попово). Поријеклом су од Радића из овог села (84:168).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Vlado

    Navodno su i Pekici iz Dracevice od te Peke Tomine samo problem koji od sinova koje je imala sa Karadzicem je presao u dracevicu da zivi.

    • Đorđe

      Pekići iz Dračevice nemaju nikakve veze sa Pekićima iz Drobnjaka i znatno su stariji. Luka Pekić iz Dračevice je bio učitelj u Drobnjacima, u Šavniku , a kasnije pop u Danilovgrad i Podgoricu , a pose rata matičar u BG u opštini Stari Grad. Njegov sin Branislav nije od Pekića sa Durmitora što je grečka u knjizi, a poginuo je u NOBu.

  3. Пекић из Бијељана

    Поштовани Ананићу,

    погрешно преписујете предање о Пекићима, које је по причању објавио Петар Шобајић, а потом Р. Милићевић преписао. Друго, рад П. Шобајића и књига компилативног карактера Р. Милићевића, “Херцеговачка презимена,” не придају изворима. У питању је литература. Дакле, поријекло породице Пекић, као и многих других породица о којима су писали етнолози утемељено је на “рекла – казала”.

    Шобајићу су испричали причу да су Пекићи из Бијељана поријеклом из села Дуб, из Бјелица, а не из “Дубе у Бјелицама”. Такође, у овом кратком тексту о Пекићима, направили сте лапсус и навели да је Пеко имао сина Коста … .

    Немојте што замјерити на исправкама. Срдачан поздрав од Пекића из Бијељана, из Дабра.

  4. Marko Pekic

    Ima nas i u krnjice, crmnica.
    Porijeklom smo od Peka Nikova-Krnjicanina koji se bio sin popa Trime, koji je porijeklom iz Bratonozica