Порекло презимена Минић

24. маја 2013.

коментара: 8

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МИНИЋИ

(у Тимару)

Минићи потичу од Сура Никина Булатовића, који је са својом браћом Милошем и Новицом дошао из Роваца у Тимар 1859. године, на земљу коју су добили од књаза Данила.

Суро је имао сина Пунишу, који је погинуо на Вележу 1876. године. Остала су му два сина Вукосав и Миливоје. Вукосав је погинуо на Мојковцу 7. јануара 1916. године и од њега није остало потомство. Миливоје је био учесник Мојковачке битке; имао је три сина: Милоша-Мусу, Милутина-Мињаша и Гојка-Чила. Сва тројица су борци НОР-а од 1941. године.

Милош-Муса је погинуо на Липову 1942. године као борац Дурмиторског одреда.

Милутин-Мињаш је истакнути комуниста из предратног периода, а борац је од 1941. године, прво у Дурмиторском одреду комесар чете, а у Четвртој црногорској пролетерској бригади од њеног оснивања; гине херојском смрћу на дужности замјеника комесара чете код Имотског-1943. године.

Гојко-Чиле је био у НОР-у од 1941. године; у Петом батаљону Четврте црногорске пролетерске бригаде је од њеног оснивања; био је командир пратећег вода, командир чете и командант батаљона. Носилац је Партизанске споменице 1941.

Сада од овог братства нико не живи у Тимару.

__________________

МИНИЋИ

(у Подгори)

Поријеклом су из косаничког краја, из села Кошара, одакле су Радован и Михајило као дјеца, са мајком, дошли у Подгору код Жабљака у своју ујчевину Ћетковиће, гдје су одрасли и засновали своје породице.

Радован је био припадник НОП-а од 1941. године, прво у Дурмиторском одреду, а касније у Петом батаљону Четврте црногорске бригаде.

Даљња старина Минића је из Прошћења код Мојковца, одакле су им се преци преселили у село Кошаре.

Славе Лучиндан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

 1. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Минић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Минић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Бождаревац
  -Јасенак
  -Крушевица
  -Лазаревац

 2. Минић

  Минићи су поријеклом из Роваца.
  Славимо св Луку.Настали смо од Булатовића око 1700. године.
  Родоначелник је Мина Марков Булатовић.
  Мина је имао три сина Аџију, Ника и Дурка.
  Савић Ников Минић је био ровачки војвода,погинуо је на кули Рашовића 1737.године.
  У војводству га је наслиједио рођени брат Коћа Минић.
  Војвода Коћа је предводио Ровчане у спашавању Куча 1774.године.Коћин син Ненад је био капетан Ровачки.
  Вучина Дурков је био кнез.
  Саво Тошков је био барјактар,имали смо још 6 барјактара.
  Павле Вучинин је био перјаник.
  Поп Јоксим је носилац Обилића медаље и Карађорђеве звијезде.
  Сви Минићи који славе св Луку су сигурно од ових из Роваца.

 3. Стефан Јелић

  Да ли ико зна нешто о пореклу Минића из села Мажићи (Прибој)? Крсна слава им је Ђурђевдан. Једино што знам јесте да су се у Мажиће доселили из пријепољског села Тоци.

  • Михаило Лаптошевић

   Знам да смо рођаци. Ми смо се презивали Минић. Једни су отишли у Мажиће, једни у Прибојску Бању (Лаптошевићи), једни у Рачу (РС). Дошли са простора који се простирао између Исток (КиМ), Беране, Андријевица.

 4. Никола

  Минићи из села Бојновиће, општина Зубин Поток, Ибарски Колашин су колико имам сазнања дошли из села Краље код Андријевице и наследници су Мине Радовића.

 5. Max

  Sedamdesetih je bilo jako puno Minića u Selu Banja kraj Aranđelovca. Čitav jedan kraj sa desetak kuća su bili svi Minići, a malo je njih ostalo tu.